Burn-out, het laatste stadium in een proces van langdurige overbelasting, is een toenemende oorzaak van ziekteverzuim. Werknemers die te kampen hebben met een burn-out zitten gemiddeld langer dan een jaar thuis. Uit recent onderzoek van de Radboud universiteit blijkt dat de gevolgen van een burn-out langer doorwerken dan aanvankelijk gedacht.

Wanneer werknemers eenmaal uitvallen met een burn-out, zijn ze vaak langere tijd afwezig. Maar wanneer zij na hun langdurige afwezigheid weer aan de slag gaan, werken de gevolgen van de burn-out nog na. Bart Oosterholt van de Radboud Universiteit onderzocht de langetermijneffecten van een burn-out na re-integratie. Hij onderzocht burn-out patiënten vlak nadat de diagnose was gesteld en anderhalf jaar later nog eens. Uit zijn onderzoek blijkt dat zij na hun re-integratie en hervatting van de werkzaamheden nog enkele cognitieve problemen hebben. Zo waren het werkgeheugen en de reactiesnelheid nog steeds minder dan die van gezonde personen. 

Bart Oosterholt onderstreept het belang van preventie en waarschuwt voor het wegstoppen van burn-outklachten. Zijn onderzoek geeft duidelijk aan dat een burn-out ernstige littekens kan nalaten.

 

Bronnen

 

Burn-out laat littekens na

Leer zelf een stressbeleid op te zetten

Dankzij deze workshop ontdekt u hoe u een beleid opzet dat focust op stresspreventie en verhoging van het engagement van uw medewerkers. U ontdekt best practices en tools die u gemakkelijk naar uw eigen organisatie vertaalt. Schrijf u nu in voor de workshop in Brussel of Antwerpen ›


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , psychosociale risico's