Fietsen is niet alleen gezond voor het lichaam, het heeft ook een beduidende impact op ziekteverzuim. Uit cijfers van het Business Intelligence Team van Attentia blijkt dat fietsende medewerkers minder vaak door ziekte afwezig zijn dan collega’s die nooit met de fiets naar het werk komen. Bovendien blijkt uit de cijfers ook dat de bedrijfsfiets de laatste jaren serieus in opmars is.

 

Meer fietsen = minder verzuim

De analyse op basis van ongeveer 120.000 medewerkers maakt duidelijk dat verzuim in alle leeftijdsgroepen afneemt bij mensen die regelmatig fietsen. Wat kort ziekteverzuim betreft, is er al een verschil tussen medewerkers die één tot drie maanden per jaar fietsen, en wie nooit met de fiets rijdt. Bij dertigers zien we bijvoorbeeld dat 3,77% van de niet-fietsende medewerkers kortstondig afwezig is, terwijl bij de minst frequente fietsers slechts 3,32% wel eens ziek uitvalt. Het verschil wordt echt duidelijk bij de fervente fietsers die meer dan zes maanden per jaar op de fiets zitten. Kort ziekteverzuim bedraagt bij deze groep amper 2,74%. Ook op het vlak van langdurig verzuim is het verschil groot. Van de niet-fietsende dertigers is 1,09% lange tijd afwezig, terwijl slechts 0,10% van de fervente fietsers voor een lange periode buiten strijd is. Bij andere leeftijdsgroepen zien we een gelijkaardige tendens.

 

Half uur per dag fietsen

Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia, bevestigt dat bewegen en dus ook fietsen alleen maar voordelen voor de gezondheid van medewerkers heeft. Hij verwijst naar de bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. Voor een gezonde levensstijl zouden we een half uur per dag matig intensief moeten bewegen, en dan nog twee of drie keer per week hoog intensief. Fietsen op een normaal tempo (ongeveer 15 km/uur) geldt net zoals stevig doorwandelen als matig intensief bewegen. “Je hebt van een half uurtje fietsen per dag al een beduidend cardiovasculair voordeel”, zegt Kempeneers. “Fietsen werkt dus beschermend voor hart en bloedvaten.” Bovendien wijst hij op een ander belangrijk voordeel. “Fietsen is in vergelijking met bijvoorbeeld joggen weinig belastend voor de gewrichten. Alle beweging is natuurlijk beter dan stil zitten, maar fietsen heeft geen impact op de knieën of onderrug. Zwemmen heeft hetzelfde voordeel, maar daarvoor moet je jezelf natuurlijk naar het zwembad verplaatsen en je omkleden. Dus als je gewoon naar en van het werk kunt fietsen, dan is dat mooi meegenomen.”

 

Minder stress, betere nachtrust

Natuurlijk is het logisch dat fietsen goed is voor de gezondheid, maar Kempeneers ziet ook een duidelijke correlatie met andere factoren die voor een lager ziekteverzuim zorgen, zoals gezond eten, beter slapen en minder stress. “Wie goede leefgewoontes heeft, wordt minder snel ziek en heeft een hogere weerstand tegen infecties. Meer beweging werkt ook bloeddrukverlagend, waardoor je minder snel complicaties gaat ontwikkelen.” Dagelijks fietsen betekent bovendien dat je telkens wordt blootgesteld aan zonlicht. Dat is goed voor het bioritme, zodat je nachtrust zal verbeteren. Ook het BMI van fietsende medewerkers is aanzienlijk lager dan bij niet-fietsende collega’s. Slechts 16,18% heeft een BMI van meer dan 30 (obees), tegenover 21,68% bij wie nooit met de fiets gaat werken.

 

Fietsen fiscaal voordeliger

De fiets is duidelijk in opmars als vervoermiddel van en naar het werk. In 2015 koos nog zo’n 6,5% van de medewerkers voor de fiets, maar in 2018 was dit aantal al tot 9,1% gestegen. Klaas Olbrechts, product owner flexibel verlonen bij Attentia, gelooft dat in 2019 zelfs de kaap van 10% kan worden overschreden. Het is dan ook fiscaal (vrijstelling van belasting) en parafiscaal (vrijstelling van RSZ-bijdragen) interessant om voor een fiets te kiezen. Deze vrijstellingen spelen wanneer de bedrijfsfiets ter beschikking wordt gesteld in het kader van van het woon-werkverkeer, waarbij een deel van het woon-werktraject volstaat en de fiets ook niet het hele jaar door hoeft te worden gebruikt. “In het cafetariaplan, waarbij medewerkers zelf hun loonpakket kunnen samenstellen, kiest 8,7% vandaag al voor een fiets wanneer die in het aanbod zit. In sommige ondernemingen loopt dit zelfs op tot 30%.” Uiteraard speelt de afstand tussen woning en werk ook een rol. Zo’n 20% van de medewerkers die dichtbij het werk wonen, kiest resoluut voor een fiets. De komst van het mobiliteitsbudget zal het aantal fietsende medewerkers alleen maar doen toenemen. Medewerkers met een bedrijfswagen kunnen een budget krijgen waarmee ze hun auto voor een milieuvriendelijker model kunnen inruilen. Ze kunnen met dat geld ook alternatieven ter beschikking gesteld krijgen, en dan zou de fiets een populaire optie kunnen zijn voor wie niet te ver van het werk woont. Als er geld over blijft, kan dat bovendien voordelig worden uitbetaald.

 

Elektrische fiets

De elektrische fiets is nog een belangrijke reden waarom bedrijfsfietsen in de lift zitten. Ook medewerkers die een grotere afstand naar het werk moeten afleggen, kunnen op die manier voor een fiets kiezen. “De markt heeft op deze trend ingespeeld door nieuwe, hippe modellen te produceren. Op die manier heeft de elektrische fiets z’n wat oubollige imago helemaal afgeschud”, zegt Olbrechts. Ook deze fietsen dragen bij tot een betere gezondheid van medewerkers. “Elektrische fietsen zijn eveneens heel goed. Ze hebben alle voordelen van fietsen, en als het even te veel bergop gaat, geven ze elektrische ondersteuning”, zegt Kempeneers.

 

Atlas Copco

Attentia ondersteunt ondernemingen die de bedrijfsfiets promoten. Een goed voorbeeld hiervan is Atlas Copco. De site werd steeds moeilijker bereikbaar met de wagen en heeft geen goede aansluitingen met openbaar vervoer. Het aanbieden van bedrijfsfietsen heeft ervoor gezorgd dat inmiddels 990 werknemers met de fiets naar het werk komen. Atlas Copco startte met het fietsleaseproject in april 2016. Inmiddels zijn meer dan 820 medewerkers ingeschreven, dat is ongeveer 30% van de populatie. De overige 170 van de 990 sportievelingen komen met hun eigen fiets naar het werk.

Op Wereldgezondheidsdag wil Attentia daarom het voordeel van fietsende medewerkers voor ondernemingen onderstrepen. Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in meer beweging op de werkvloer en hun medewerkers daartoe sensibiliseren. Denk maar bijvoorbeeld aan het aanbieden van een leasefiets of het op poten zetten van een Vital Company programma dat aanzet tot meer bewegen. Fietsen is fiscaal interessanter voor medewerkers, het is goed voor hun gezondheid, en werkgevers profiteren optimaal omdat mensen minder vaak ziek zijn. Een win-win voor organisatie en individu!


Lees meer nieuws over: