Attentia
info@attentia.be
Het apenpokkenvirus of Monkeypox is een pokkenvirus dat vooral in West-Afrika en Midden-Afrika voorkomt. Sinds mei 2022 zien we ook een uitbraak in Europa en daarbuiten. De ziekte verspreidt zich onmiskenbaar.
De symptomen bij apenpokken, zijn in eerste instantie vergelijkbaar met die van een griep, zoals:
Koorts
Hoofdpijn
Spierpijn
Vermoeidheid
Rillingen
Na enkele dagen verschijnt er ook een typerende huiduitslag. Je krijgt kleine blaasjes die starten in het gezicht of rond de schaamstreek en die zich vervolgens verspreiden - maar niet altijd - over de rest van het lichaam.
De meeste mensen herstellen na 2 tot 4 weken. Zwangere vrouwen, mensen met immuun problemen en jonge kinderen hebben een licht verhoogd risico op een ernstiger verloop.
Het virus is besmettelijk via huid-op-huidcontact en bij uitwisseling van lichaamssappen. De overdracht vereist dus wel nauw contact met een besmet persoon. Lang niet zo besmettelijk dan Covid dus. Je bent vooral besmettelijk in de periode dat je huiduitslag hebt en dat kan 2 tot 3 weken duren.
Ben je besmet, dan moet je je isoleren net zoals bij een Covidbesmetting.
Een werknemer heeft apenpokken. Wat moet je doen?
De werknemer moet zich thuis isoleren. De isolatie duurt tot de huiduitslag genezen is (doorgaans een drietal weken).
Een werknemer heeft een (zeer) hoog risico contact gehad.
Er is in de meeste gevallen geen quarantaine noodzakelijk. Je moet langdurige nauwe contacten vermijden, zeker met risicogroepen. Afhankelijk van de werksituatie zal de impact dus verschillen. Bij de minste klachten, in de drie weken na het contact, moet de werknemer zich laten onderzoeken door de behandelende arts. Het dragen van een mondmasker kan helpen om de verspreiding te voorkomen en is verplicht na een zeer hoog risico contact.
Wat bij twijfel over werksituaties?
Neem contact op met je arbeidsarts die de situatie zal helpen inschatten.
https://www.zorg-en-gezondheid.be/apenpokken-monkeypox
Bron: Sciensano – Agentschap zorg & gezondheid
Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , gezondheid