De Nederlandse inspectie heeft twee Nederlandse AED-fabrikanten betrapt op het vervalsen van CE-certificaten. Mogelijk lopen gebruikers van de toestellen gevaar. De inspectie roept daarom op om de AED's zo snel mogelijk te vervangen.

Een CE-certificaat is een bewijs dat een fabrikant het product ontwikkeld en vervaardigd heeft volgens de Europese vereisten op het vlak van veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu.

De Nederlandse AED-producenten die de CE-markering vervalst hebben zijn Telefunken of HeartReset. AED's die de bedrijven produceerden vanaf week 29 van 2016 hebben geen geldig CE-certificaat. Daardoor bestaat er een mogelijk risico voor de patiënt waarop de AED toegepast wordt. De inspectie heeft tot nu toe geen incidenten waargenomen met de betrokken AED-types. Maar vanuit preventief standpunt en het belang van de patiëntveiligheid adviseert de inspectie om deze apparaten te vervangen door apparaten met een geldige CE-markering.

Buiten Nederland zouden er ongeveer 3500 AED's met vervalste CE-markering circuleren in Europa. Gebruikers kunnen de productiedatum van hun exemplaar controleren via het serienummer. De eerste twee cijfers staan voor het productiejaar (bv. "16" staat voor "2016"), het derde en vierde cijfer staan voor de productieweek.

 

Bronnen

 


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , ehbo