Kort: water blijft de beste optie. Isotone dranken mogen zeker, maar zijn niet echt nodig. Energietabletten of energiedranken zijn niet aan te raden.

Het officiële advies van het Voedingscentrum is dat de hoeveelheid zout die van nature in ons voedsel zit, voldoende is. Zelfs bij overmatig zweten in uitzonderlijk warme omstandigheden (zoals een hittegolf) hebt u niet significant meer zout nodig. Er is dus geen risico op tekorten wanneer u voldoende (gewoon) water drinkt.

Niet dat het uit den boze is om isotone sportdranken ter beschikking te stellen. Een teveel aan zout verhoogt dan wel het risico op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierziekten, maar de hoeveelheid die er in deze dranken zit, is dan ook weer niet zo hoog dat er een gezondheidsrisico is. Maar uitgebreide studies hebben ook niet echt een meerwaarde aangetoond van deze dranken; het is voornamelijk een commercieel gegeven. Pas bij intensieve sporters, die langer dan een uur aanhoudende inspanningen leveren, zou het een licht voordeel geven naar prestaties. En in deze gevallen is er zeker geen nadelig gezondheidseffect om dergelijke drankjes achterwege te laten. Dus: het mag, maar moet niet.

Een groter gezondheidsrisico is er door het suikergehalte dat in energietabletten of energiedranken zit. Die bevatten eerder druivensuiker dan zout en andere mineralen. Deze is dus zeker niet aan te raden.

 


Lees meer artikels over: Preventie en bescherming

Labels: gezondheid , vitaliteit , voeding

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer