Attentia
info@attentia.be
Deze actieve Experience is een confrontatie met het feit dat we vaker klagen dan we zelf beseffen. We geven tips en tricks om deze ‘klaagmentaliteit’ om te buigen in positief denken. Praktische tips, empathie, humor, spelelementen, en ervaringsgericht leren zijn de educatieve troeven waardoor deze sessie bijblijft. We kunnen uiteraard op maat de juiste accenten bepalen voor uw organisatie.
Tijdens ons werk, thuis, of op de weg, moeten we bijna altijd geconcentreerd zijn. Zo doen we de dingen correct, en dat is belangrijk voor onszelf, maar ook voor de veiligheid van anderen en de successen die we hierdoor samen kunnen boeken. Maar om zich te kunnen concentreren, moet je een bepaalde rust vinden. Hoe kom je hiertoe? En kan je je focus vasthouden? Je ontdekt het in deze Experience.
Op een gezonde manier omgaan met stress is van groot belang voor het welzijn van onze medewerkers. Tijdens deze Experience staat ieders individueel denken over stress centraal. Deelnemers krijgen inzicht in hoe stress werkt, wat de oorzaken en beïnvloedende factoren zijn, maar ook hoe ieder zelf aan het stuur kan zitten van het eigen energieniveau. Het doel is om de deelnemers weerbaarder te maken tegen stress.
Regelmatig een pauze nemen tijdens het werk is belangrijk om je energie op peil te houden. Maar wanneer we pauzeren, kiezen we vaak voor een klets-, plas-, koffie- of lunchpauze. Deze pauzes geven jouw energie en focus helaas geen échte boos. Tijdens deze Experience gaan we samen actief op zoek naar pauzes effectiever zijn en een impact hebben op je concentratie, energiepeil én op de groepsdynamiek.
Mails, Twitter, LinkedIn, nieuws, berichtjes ... Dagelijks worden we geconfronteerd met een overload aan digitale prikkels. Dit beïnvloedt onze manier van werken en leidt tot tijd- en energieverlies. Tijdens deze sessie staan we stil bij de risico’s die gepaard gaan met digitalisering en bieden we mogelijke oplossingen.
Om je medewerkers mentaal, fysiek en sociaal gezond en veilig te houden, is het belangrijk om hen te wapenen tegen onverwachte gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een zieke collega, extra deadlines, een moeilijk gesprek met een ontevreden klant, … Veerkracht speelt daarin een belangrijke rol. In deze Experience leer je hoe je jouw medewerkers beter kan wapenen en dus hun veerkracht kan verhogen.
We houden van de status quo maar willen ook wel veranderen. Hoe manage je deze paradox op individueel, team en organisatieniveau? In deze experience inspireren we om regelmatig experimenten in je leven in te bouwen (professioneel, privé en persoonlijk). De 12 redenen waarom experimenten de sleutel zijn. Waar in je leven kan je experimenten toepassen? Hoe installeer je een cultuur van vasthouden en experimenteren?
Herstructureringen, veranderde processen, wijzigingen in teamverdeling, … Veranderingen zijn niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan en vragen vaak veel energie van je medewerkers. Het is dan ook van belang om de fasen van verandering te begrijpen en te weten hoe je er in elke fase mee om kan gaan. Deze ‘cognitive readiness’ kan het verschil maken tussen slagen en falen, en kan bovendien een verdubbeling van de productiviteit betekenen. Je leert er alles over in deze Experience.
Medewerkers die met goesting komen werken, amuseren zich niet alleen meer, maar presteren ook beter en zijn beter gewapend tegen een tegenslag. Dat is positief voor de medewerker, maar ook voor de organisatie en voor de leidinggevende. Het omgekeerde van motivatie heet ‘moetivatie’. Ook dit bestaat. Tijdens deze Experience krijg je inzicht in alle aspecten van motivatie, en leer je hoe je als leidinggevende het verschil kan maken.