Attentia
info@attentia.be
De wetgever verplicht sinds 2016 om langdurig zieken te begeleiden bij hun terugkeer naar de werkvloer via een re-integratietraject. Maar wat houdt dit nu specifiek in?
Sinds 1 oktober zijn er enkele wijzigingen in de wetgeving doorgevoerd. Meer informatie hieromtrent wordt toegelicht in deze webinar: Wat houdt het nieuwe KB re-integratie in?
Het nieuwe KB Re-integratie werd onlangs definitief goedgekeurd. Weet jij wat er allemaal veranderd is in het re-integratietraject van langdurig afwezige werknemers? In onze handige brochure krijg je meteen alle info op een rij.
Download de brochure |
Het re-integratietraject bestaat uit de volgende onderdelen.
Een re-integratie kan opgestart worden door:
De werknemer is definitief ongeschikt voor het overeengekomen werk, maar kan wel ander of aangepast werk doen (eventueel via een progressief traject). De preventieadviseur-arbeidsarts noteert op het formulier de voorwaarden en modaliteiten waaraan het aangepast of ander werk, en eventueel de werkpost, moet(en) beantwoorden, op basis van de huidige gezondheidstoestand en de mogelijkheden van de werknemer. De arbeidsarts neemt ook de medische verantwoording voor deze beslissing op in het gezondheidsdossier van de werknemer (dit is vooral nuttig met het oog op een eventuele beroepsprocedure).
Het is om medische redenen (nog) niet opportuun om een re-integratiebeoordeling te doen: dit is bv. het geval wanneer de werknemer nog (medische) behandelingen moet ondergaan op korte termijn, of moet herstellen, waardoor het niet duidelijk is of die tijdelijk dan wel definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk. In dit geval wordt het re-integratietraject beëindigd. Het kan pas ten vroegste na 3 maanden terug opgestart worden (tenzij de preventieadviseur-arbeidsarts goede redenen heeft om van deze termijn af te wijken).
Na een beslissing C wordt het traject beëindigd. Er kan pas een nieuw traject opgestart worden na 3 maanden.
In de nieuwe wetgeving wordt expliciet de informatieplicht van de Preventieadviseur-arbeidsarts (of de verpleegkundigen die de arts bijstaan) naar de werknemer die langer dan 4 weken arbeidsongeschikt is inzake de verschillende mogelijkheden om de werkhervatting te faciliteren, opgenomen. Om de preventieadviseur-arbeidsarts in staat te stellen deze verplichting na te komen, dient de werkgever de nodige contactgegevens (adres, telefoonnummer, privémailadres, startdatum van ongeschiktheid) van deze werknemer door te geven.
Gelieve de noodzakelijke informatie te bezorgen aan de Customer Advisor van uw onderneming.