U bent hier

Blog

Blog

  • De laatste jaren is de manier van werken veranderd, met een duidelijke verschuiving naar flexibeler werken. In deze veranderde werkcontext is het nóg relevanter om een mobiliteitsplan te integreren. Auto, bus, tram, step of andere vervoersmiddelen, iedereen heeft eigen voorkeuren om het woon-werkverkeer in te vullen. Werkgevers die hieraan tegemoetkomen merken een hogere tevredenheid onder de medewerkers, wat resulteert in minder personeelsverloop en een betere werksfeer. 

     

  • Het wettelijk mobiliteitsbudget is niet enkel een alternatief voor de traditionele bedrijfswagen. Het stelt werknemers in staat hun bedrijfswagen (of het recht daarop) te ruilen voor een jaarlijks budget, dat berekend wordt o.b.v. de total cost of ownership (TCO) van de wagen waarvan wordt afgezien. Met dit budget kunnen werknemers vervolgens kiezen uit een breed aanbod aan vervoersoplossingen en andere voordelen, onderverdeeld in drie pijlers.  

  • Er is een wetsontwerp in de maak dat voorziet in de herintroductie van "120 relance-uren" voor de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025. Deze overuren zijn vrij van RSZ-bijdragen en belasting, en werknemers moeten schriftelijk akkoord gaan met hun prestatie. Toch waarschuwt de Federale Overheidsdienst Financiën dat er momenteel nog bedrijfsvoorheffing op deze uren verschuldigd is. Meer weten over deze veranderende wetgeving en wat dit betekent voor werkgevers en werknemers?

  • Eerst en vooral: het aanleren van reanimatie met een externe defibrillator is niet moeilijk, maar kan wel een cruciaal verschil geven in het redden van een leven. Het is dus van levensbelang om voldoende werknemers binnen je organisatie vertrouwd te maken met het gebruik van deze apparaten. Het redden van een leven kan eenvoudig zijn, maar vereist koelbloedigheid en vooral: actie. 

     

     
  • Er is al heel wat inkt gevloeid over de nieuwe Arbeidsdeal die op 10 november 2022 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Eén van de bepalingen daarin is dat variabele uurroosters voortaan langer op voorhand moeten worden meegedeeld aan de deeltijds tewerkgestelde werknemers. Dit zou voor deze mensen moeten leiden tot een beter evenwicht tussen werk en privé, en hen meer mogelijkheden geven om een bijkomende job te zoeken of opleidingen te volgen.

  • Medische overmacht kan complexe implicaties hebben voor zowel werknemer als werkgever. De potentiële gevolgen – van uitkeringen en pensioenrechten tot kosten voor de werkgever – begrijpen, is essentieel voor HR-professionals.

  • Met de zomer in aantocht, kijkt iedereen uit naar vakantie. Maar wat als één van je medewerkers ziek wordt voor of tijdens die vakantie. Kunnen medewerkers die verloren vakantiedagen nog recupereren en opnemen op een later tijdstip?

  • Een jaarlijks terugkerend fenomeen in de zomer: de horeca vindt onvoldoende personeel en de bakkers draaien overuren door een overvloed aan festiviteiten. Op die momenten kan het handig zijn om extra werkkrachten in te zetten. Maar kies je dan beter voor jobstudenten of flexi-jobbers? 

  • De bedrijfsfiets is nog steeds flink in opmars. Het is goed voor de gezondheid, duurzaam, milieuvriendelijk en kostenbesparend. Alleen maar voordelen? Zeker, maar je mag een aantal zaken echter niet uit het oog verliezen… 

  • De zon heeft de afgelopen tijd al een aantal keer uitnodigend gelonkt – de zomer is in aantocht! Tijd dus om het dubbel vakantiegeld voor bedienden te berekenen. Om volop van die vakantie te kunnen genieten, kunnen ook koopkrachtpremies en ecocheques van pas komen. En wie met de fiets gaat, heeft vanaf 1 mei in alle ondernemingen en sectoren recht op een fietsvergoeding. 

  • Zijn HR-diensten klaar om digitaal een versnelling hoger te schakelen? Tal van HR-processen worden in sneltempo gedigitaliseerd, waardoor eindgebruikers steeds meer tools tot hun beschikking krijgen om zélf aan de slag te gaan met data. De vraag is niet langer óf je als organisatie de sprong waagt, anno 2023 is het een must geworden. Al is het dan wel opletten voor enkele valkuilen.

  • Graag herinneren we jou aan een aantal naderende deadlines. Verlies ze niet uit het oog.

  • Diversiteit loont. Létterlijk. Bedrijven die inzetten op diversiteit en inclusie boeken betere resultaten, trekken meer talent aan en kunnen rekenen op gemotiveerde en geëngageerde medewerkers. Hieronder zetten we vijf voordelen van diversiteit op de werkvloer op een rij. Wil jij met jouw bedrijf ook de vruchten plukken van zo’n duurzaam HR-beleid? Check dan zeker onze online opleiding rond inclusief en divers leiderschap. 

  • Pesten beperkt zich niet tot de schoolbanken: ook op het werk komt het vaker voor dan je zou denken. Werkgevers hebben een grote verantwoordelijkheid om pesten op de werkvloer tegen te gaan, en ze hebben er ook baat bij: een goed antipestbeleid zorgt voor meer retentie en minder verzuim.  

  • Door een wetswijziging is het sinds kort mogelijk voor voltijdse werknemers om in een systeem van een vierdagenweek te stappen, ofwel: de optie om een fulltime te presteren in vier langere dagen. Hoewel een extra vrije dag aanlokkelijk is, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het systeem, zoals fysieke én mentale overbelasting. Is de vierdagenweek dan wel een goed idee? Preventieadviseur en arbeidsarts dr. Edelhart Kempeneers wijst op de valkuilen. 

  • Bij de 40-plussers lijdt 1 op 2 mannen en 1 op 4 vrouwen aan slaapstoornissen zoals het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS), en dat is slecht nieuws. Slaaptekort kan immers leiden tot grotere problemen zoals verhoogde bloeddruk, obesitas, en zelfs depressie. Maar hoe weet je nu of je een slaapstoornis hebt? 

  • Op 27 januari is het World Breast Pumping Day, ofwel de werelddag voor het afkolven van moedermelk. Een ideaal moment om eens stil te staan bij de rechten en plichten van de (borstvoedende) moeder op de werkvloer, en bij uitbreiding de volledige procedure moederschapsbescherming. 

     

  • De derde maandag van januari staat bekend als ‘Blue Monday’, de deprimerendste dag van het jaar. Drie weken na de eindejaarsfeesten worden we er ons stilaan van bewust dat onze goede voornemens – gezonder eten, stoppen met roken, minder alcohol drinken, vaker sporten … – ook dit jaar weer op niets uitdraaien. Dit besef in combinatie met de aanslepende donkere dagen en het feit dat de lente nog heel veraf lijkt, maakt dat heel wat mensen zich op deze dag depri voelen.  

     

  • Volgens de bepalingen van de nieuwe Arbeidsdeal zal het voor bedrijven met minimaal 20 werknemers vanaf 1 april 2023 verplicht zijn om bepalingen en richtlijnen rond het recht op deconnectie op te nemen in een cao of arbeidsreglement. Richtlijnen zijn natuurlijk maar een begin: voor ware impact moet ook de cultuur en het gedrag worden aangepakt. In deze blog geven we je 7 tips voor een betere balans tussen online en offline.

     

  • De kerstvakantie staat voor de deur. Een tijd voor gezellig samenzijn, kerstmarkten afschuimen of binnenblijven met een warme choco, cadeautjes geven en krijgen, en meer van dat fijns. Maar wat als er ook een verkoudheid of een griep aan te pas komt, en je van je welverdiende vakantie niet kan genieten? Ben je die verlofdagen dan kwijt? 

     

Pagina's

Categories

Auteur

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer