Trillingen kunnen heel wat leed veroorzaken. En dat pak je best snel aan! Met deze 5 actiepunten zetten we op je weg.

 

  1. Maak gebruik van een risicoanalyse om de dagelijkse blootstellingswaarden te kunnen vergelijken met de wettelijk bepaalde actie- en grenswaarden en indien nodig nuttige preventiemaatregelen te kunnen adviseren. Baseer je op de ISO 2631/1-1997 norm om ook de mogelijke gezondheidsrisico’s van eventuele piekimpacten in kaart te brengen. 
     
  2. Maak een trillingsplattegrond op van jouw werkomgeving om de piekwaarden in trillingen in kaart te brengen. Zo heb je een overzicht van de meest prioritaire zones en waar er nood is aan reparatie van de ondergrond. 
     
  3. Staat de aankoop of leasing van een voertuig op de planning? Dan kunnen trillingsmetingen de effectieve trillingswaarden van jouw potentieel voertuig in kaart brengen. Hou ook zeker rekening met aspecten rond veiligheid en hygiëne zoals bijvoorbeeld een CE-keuring of de uitstoot van de verbrandingsmotor in een binnenklimaat. Zo creëer je niet alleen optimaal gebruikerscomfort voor jouw medewerkers, je zorgt ook voor een veilige werkomgeving en je vermijdt onnodige kosten.
     
  4. Heb je een aantal preventiemaatregelen genomen? Dan is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden door bijvoorbeeld een hermeting
     
  5. Vergeet ook niet om opleidingen op maat voor jouw medewerkers te voorzien met o.a. advies over het instellen van de stoel en gedragsverandering van het rijgedrag. Hou hierbij ook rekening met de trillingsplattegrond.