Attentia
info@attentia.be
Wearables - de overkoepelende naam voor alle compacte apparaten die je op je lichaam kunt dragen, waarbij de technologie in interactie is met de gebruiker – zijn in opmars. Ook medewerkers loodsen ze steeds vaker binnen op de werkvloer. Vraag is of, en vooral hoe, werkgevers deze zeer waardevolle gegevens kunnen inzetten om het welzijn en dus de productiviteit van medewerkers te verbeteren.
Vijf gouden tips om op een verantwoorde manier met alle data om te gaan:
Vraag toestemming aan elke medewerker om zijn gegevens te gebruiken. Laat een externe partij de data anonimiseren vooraleer er analyses op uit te voeren. Dit geeft de garantie naar elke medewerker dat niemand zijn individuele gegevens kan raadplegen. Gebruik de analyses enkel voor initiatieven die het welzijn van uw medewerkers verbeteren en communiceer deze op een transparante manier naar uw populatie.
Creëer toegevoegde waarde voor elke medewerker, door bijvoorbeeld inzicht te geven in zijn gezondheid, inclusief tips en tricks om zijn gezondheid te verbeteren. Een voorbeeld: een vrachtwagenchauffeur krijgt een melding van een wearable dat hij te moe wordt en moet rusten. De chauffeur is begaan met zijn eigen veiligheid en gezondheid, daarom zal hij sneller bereid zijn om zijn medische gegevens vrij te geven. Hij krijgt dus individuele feedback én tevens de garantie dat zijn data volstrekt anoniem blijven voor anderen, ook de HR-manager kan er niet aan.
Koppel medische gegevens met andere data, zoals leeftijd, loon, planning of geproduceerde output. Statistische technieken laten toe relaties te ontdekken en zelfs voorspellingen te doen op basis van het verleden. Als uit analyses blijkt dat de slaapkwaliteit bijvoorbeeld vermindert bij shiftwerkers die meer dan 1 keer per week van shift wisselen, kan een nieuwe richtlijn bij het opstellen van de shiftplanning de gezondheid en de productiviteit van de medewerkers aanzienlijk verbeteren.
Wearables zijn hip en handig, maar omdat ze ook persoonlijke informatie over de ‘drager’ verzamelen, zijn ze een interessant doelwit voor cybercriminelen of voor organisaties die klantengegevens verkopen. Wearables brengen dus een veiligheidsrisico met zich mee voor bedrijven en/of voor derde partijen die alle gegevens bijhouden. Laat u tijdig informeren en bescherm u zo goed als mogelijk.
Er zijn al veel gezondheidswearables op de markt die wetenschappelijk onderbouwd zijn, zoals voor valdetectie bij oudere mensen, maar er zijn evenveel gadgets die geen garantie geven op betrouwbare informatie. Ook bij de interpretatie van gegevens is de nodige expertise nodig om correcte besluiten te trekken. Niet enkel analytisch of statistisch, maar ook medisch. Laat dus steeds de wetenschap zegevieren.