Primaire tabs

U bent hier

Vier nieuwe voordelen die flexibel verlonen nog interessanter maken

jobstudent

Flexibel verlonen: bedrijven gebruiken het steeds vaker om medewerkers meer inspraak te geven in de manier waarop hun loon is samengesteld. Een loon kan immers zoveel meer zijn dan het bedrag dat ze maandelijks op hun bankrekening ontvangen. Flexibele verloning, dat we ook kennen als het cafetariaplan, kan (afhankelijk van de door de begunstigde gemaakte keuzes) ook tot fiscale optimalisatie leiden: het helpt werkgevers om de loonkosten beter onder controle te krijgen, terwijl medewerkers netto meer overhouden wanneer ze voordelen uit een cafetariaplan kiezen. 

Natuurlijk moet flexibel verlonen voor alle betrokken partijen interessant zijn. Daarom gaan we bij Attentia steeds op zoek naar nieuwe voordelen die realistisch zijn en zowel werkgever als medewerkers kunnen plezieren. We mogen immers niet vergeten dat het voor medewerkers psychologisch toch een grote stap is om elke maand, in ruil voor een ander voordeel, iets minder brutoloon te ontvangen. Dan ligt de drempel veel lager om bijvoorbeeld afstand te doen van een eenmalige premie, zoals de dertiende maand (waar het sectoraal mogelijk is). 

Flexibel verlonen moet dus echt de moeite waard zijn. Uiteraard toetsen we alle opties eerst af bij de fiscus en de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ). En zo komen we tot vijf nieuwe voordelen die een plekje in uw cafetariaplan verdienen: 

 

1. Mobiliteit: de elektrische wagen en de laadpaal 

Wie duurzaamheid belangrijk vindt, kan een elektrische wagen in een plan flexibel verlonen opnemen. We spreken van een elektrisch voertuig als de wagen enkel met een elektrische aandrijving rijdt. De zogenaamde hybride wagens vallen er dus van tussen. Het bekende fiscale pluspunt is het feit dat de medewerker slechts het kleinst mogelijke Voordeel van Alle Aard (VAA, 1.360 euro/jaar) ondergaat. 

Maar er is meer, want ook de elektrische laadpaal thuis, inclusief de oplaadbeurten, is niet onderworpen aan belastingen. De medewerker is ook vrijgesteld van een RSZ-bijdrage voor zowel auto als oplaadpunt. Er is zelfs een ruling die een belastingvrije eigendomsoverdracht van de wagen na 48 maanden mogelijk maakt. 

Ook voor werkgevers biedt een elektrische wagen heel wat voordelen. Zo is de auto zelf 100% aftrekbaar (geen CO2-gerelateerde verworpen uitgaven), net zoals de installatie- en de elektriciteitskosten van het oplaadpunt bij de medewerker thuis. En natuurlijk betaalt u als werkgever de laagst mogelijke CO2-bijdrage (27,24 euro/maand). Nog niet zo lang geleden was de overstap naar een elektrische wagen helemaal niet vanzelfsprekend, maar intussen komen er iets meer betaalbare modellen, zonder premiumprijs, op de markt. 

Op het vlak van micromobiliteit verandert er weinig. Bedrijfsfietsen blijven een interessante keuze, maar zowel de RSZ als de fiscus weigeren voorlopig om elektrische steps, monowheels en hooverboards met een bedrijfsfiets gelijk te stellen. Medewerkers kunnen dus niet van een voordeelregeling genieten en persoonlijk gebruik moet daarom zo goed mogelijk berekend worden. Hetzelfde geldt voor scooters, al dan niet elektrisch, die door enkele Mobility-as-a-Service providers worden aangeboden.

 

2. ICT en telewerk

Veel bedrijven waren door de uitbraak van COVID-19 verplicht om op telewerk over te schakelen, maar eigenlijk zat deze nieuwe manier van werken ook voordien al in de lift. Het virus heeft er vooral voor gezorgd dat telewerk versneld ingeburgerd geraakt. Voor het cafetariaplan biedt deze trend uiteraard interessante opties op het vlak van ICT en bureaumateriaal. 

Helaas is niet alles mogelijk. Smartwatches, bijvoorbeeld, krijgen van de fiscus voorlopig nog niet dezelfde lage forfaitaire waardering als een tablet. Dat wil dus zeggen dat u voor dit soort gadgets het persoonlijk gebruik moet gaan inschatten. Ook de RSZ rekent smartwatches nog niet bij de categorie van de pc’s of mobiele toestellen. 

Toch bestaat er heel wat flexibiliteit voor zaken die medewerkers nodig hebben om van thuis te werken. Enerzijds is er de mogelijkheid om een telewerkvergoeding (max. 129,48 euro/maand) te geven die vrijgesteld is van RSZ. Daarnaast kan de werkgever ook tussenkomen in de aankoop van bureaumeubilair zoals een bureaustoel. Daarbij moeten we wel opmerken dat het ‘normaal’ meubilair moet zijn. Dus geen dure designstoel of antieke meubelen. 

Voor een extra (groot) computerscherm en andere zaken die verbonden zijn met de laptop of pc, én nodig zijn om aan telewerk te doen, valt de RSZ-bijdrage gelukkig wel weg. Als de medewerker op eigen houtje een scherm aankoopt, dan mag de werkgever de professionele kosten terugbetalen (op basis van de werkelijke kosten). Als de werkgever zelf een scherm ter beschikking stelt, dan wordt dit niet als een voordeel in natura beschouwd, ook al is er sprake van gering privégebruik. Uiteraard mag het eveneens geen al te luxueus scherm zijn.

 

3. Begrafenisverzekering

Dit klinkt misschien luguber naast alle andere voordelen, maar een begrafenisverzekering is een nieuwe optie in het plan flexibel verlonen. Eigenlijk kan je dit nog het best vergelijken met pensioensparen. Het gaat om een vergoeding die de werkgever rechtstreeks of onrechtstreeks betaalt met een RSZ-bijdrage van 8,86%. Op fiscaal vlak is de vergoeding vrijgesteld als sociaal voordeel en dus hoeft er geen VAA te worden betaald.   

 

4. Elektriciteit in huis

Opgelet: dit nieuwe voordeel druist in tegen het voornemen van de regering. Die komt daarom met aanpassingen in afwachting van de hervorming.

De plotse overgang naar telewerk heeft ook een serieuze impact op onze energiefactuur. Zeker als deze vorm van werken ook na COVID-19 populair blijft, wordt het interessant om elektriciteitsverbruik thuis in een plan flexibel verlonen op te nemen. Daarbij kan de werkgever een bepaald bedrag ten laste nemen, terwijl het meerverbruik via split billing bij de medewerker terechtkomt – naar analogie met internet at home. 

Hierbij moet de RSZ aan de courante marktwaarde gewaardeerd worden en er is ook vakantiegeld op verschuldigd. Het fiscale voordeel zit in het feit dat niet de werkelijke waarde in rekening wordt gebracht, maar enkel een lager forfait dat elk jaar geïndexeerd wordt. Let wel op, want dit geldt enkel voor elektriciteit en niet voor verwarming of gas. Hopelijk wordt het dus een zachte winter … 

 

Auteur: Yves Labeeu

 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer