Attentia
info@attentia.be
Staat u als leidinggevende al eens stil bij uw manier van leidinggeven? Of houdt u zonder nadenken vast aan een bepaalde aangeboren stijl? Waarom zou u veranderen, u bent toch wie u bent?
Heel eenvoudig: door uw leiderschapsstijl af te stemmen op de medewerker voor u, krijgt u wellicht meer gedaan. Betere resultaten, in een positievere sfeer, wie tekent daar niet voor?
Deze stijl is geschikt voor medewerkers die bewezen hebben hun job volledig te beheersen en autonoom kunnen werken én voor leiders die bereid zijn een stuk controle uit handen te geven. Leg duidelijk aan uw medewerkers uit welk resultaat u verwacht maar geef ruimte om zelfstandig tot dit resultaat te komen. Dat betekent niet dat u geen hulp of ondersteuning moet bieden. Zorg dat u beschikbaar bent voor vragen en toon interesse in de activiteiten van uw werknemer, maar laat het initiatief van hun kant komen. Dit houdt ook in dat zij het op een andere manier kunnen aanpakken dan hoe u het in gedachten had. Laat hen zelf beslissingen nemen en focus bij de evaluatie op het behaalde resultaat.
De coachende leiderschapsstijl is vooral effectief voor teamleden met potentieel, die nog een duwtje in de rug nodig hebben om de taak zelfstandig tot een goed einde te brengen. Deze personen zijn goed in wat ze doen, maar hebben nood aan bevestiging door een gebrek aan zelfvertrouwen of onvoldoende ervaring om op terug te vallen. Help hen op weg en bevestig doorheen het project uw vertrouwen in hun kunnen. Eens het vertrouwen er is, kan u overgaan tot het sturen op output, maar doe dit niet te bruusk. Het prille zelfvertrouwen kan snel een deuk krijgen.
In de realiteit zijn er ook teamleden die minder competent zijn en er niet in slagen hun taken zelfstandig uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan jonge of onervaren medewerkers, die hun strepen nog moeten verdienen. Hier moet u meer gaan sturen, niet alleen uitleggen wat u verwacht, maar ook hoe het moet gebeuren. Tussentijds en finaal voert u ook controle uit op de kwaliteit van het werk. Probeer na verloop van tijd over te schakelen naar een coachende stijl. Wanneer u de sturende stijl ook moet toepassen bij meer ervaren medewerkers is het zinvol te evalueren waaraan dit ligt. Is die medewerker in het verleden onvoldoende gecoacht of is het misschien niet de juiste persoon op de juiste plaats? Onderneem in beide gevallen actie. Dit is immers niet alleen stresserend voor het team, maar in de eerste plaats ook voor de persoon zelf.
Als de motivatie bij uw medewerker zoek is, heeft het weinig zin een van bovenstaande stijlen te proberen toepassen. Dit kan voorkomen bij bedrijven die een moeilijke periode doorgaan, maar ook medewerkers die weinig eindresultaat zien van hun harde werken ontgaat het soms aan motivatie. Focus op de meerwaarde die uw medewerker bijdraagt aan het project. Leg duidelijk uit welk doel bereikt moet worden en probeer hem te doen inzien waarom deze taak zo belangrijk is voor hem, het team of de afdeling. Evalueer of er nog andere factoren zijn die de motivatie in de weg staan en probeer deze te verhelpen of op zijn minst te erkennen.
Neem de tijd om uw medewerkers goed te leren kennen en pas uw stijl navenant aan. Iedereen is immers anders en haalt zijn motivatie en werkvreugde uit verschillende factoren. Het kan dus perfect zijn dat u op één dag alle vier de bovenstaande leiderschapsstijlen kan toepassen.
Train nu je competenties voor goed en modern leiderschap:
https://www.attentia.be/nl/attentia-academy-leadership