Attentia
info@attentia.be
In de nacht van 29 op 30 oktober draaien we de klok een uurtje terug. 3 uur wordt 2 uur, wat betekent dat we met z’n allen een uurtje langer mogen slapen. Goed nieuws, zal je misschien denken, maar wist je dat zo’n uurwisseling nefast is voor ons slaap-waakritme? Zelfs een uurtje meer slaap is onvoldoende om de negatieve gevolgen daarvan te compenseren.
Natuurlijk zijn we allemaal blij met dat uurtje langer slapen, en op korte termijn zijn er ook positieve effecten. Maar toch zal ons lichaam danig in de war geraken door de omschakeling naar het winteruur. Resultaat? Slaapproblemen en meer stress. Maar ook onze slaap lijdt onder deze veranderingen.
Ons bioritme, of slaap-waakritme, wordt aangestuurd door het daglicht. Vroeg in de ochtend zorgt het natuurlijke blauwe licht ervoor dat we wakker worden en energie krijgen om aan de dag te beginnen. Wanneer het donker wordt, begint ons lichaam melatonine aan te maken, een hormoon dat helpt om in slaap te vallen.
Wanneer de wijzers op de klok niet meer overeenstemmen met onze ‘interne klok’ geraken alle aspecten van onze routine in de war. Zo zullen we in de eerste dagen na de uurwisseling al een uur voor etenstijd scheuren van de honger, en hebben we om 16 uur al het idee dat de werkdag erop zit, terwijl we nog een uur moeten presteren. Wil je het effect van de uurwissel verzachten, dan kan je in de week voor de overgang geleidelijk je routine aanpassen door elke dag van de week tien minuten later te eten, te gaan slapen en op te staan (in de mate van het mogelijke).
Dat meer mensen na de omschakeling naar het winteruur met slaapproblemen kampen, ligt ook aan het feit dat de dagen alsmaar korter en donkerder worden. In de winter staan we, ondanks het winteruur, op als het buiten nog donker is. Overdag zitten we een hele dag onder kunstlicht te werken, en ’s avonds wanneer we weer naar huis gaan, is het ook alweer donker. Bovendien doen we ’s avonds ook weer beroep op blauw kunstlicht, dat de productie van melatonine onderdrukt. Resultaat: we vallen moeilijk in slaap, en onze nachtrust komt in het gedrang.
Het is dus belangrijk om overdag zo veel mogelijk daglicht te absorberen. Is dat moeilijk? Probeer dan op het middaguur, wanneer de zon het hoogst staat, een kwartier buiten te zijn. Zelfs zo’n korte tijd zal helpen om de invloed van kunstlicht te neutraliseren.
Voel je je een week na de invoering van het winteruur nog steeds slecht uitgeslapen? Dan is het een goed idee om je gewoontes eens onder de loep te nemen. Chronisch slaaptekort kan immers leiden tot concentratie- en geheugenstoornissen, een verhoogde bloeddruk, obesitas, depressie, prikkelbaarheid en burn-out. Bovendien zorgt slaapgebrek ervoor dat we minder flexibel en creatief kunnen denken, meer fouten maken en meer kans maken op ongelukken op het werk. Ook onze productiviteit lijdt eronder.
Let je op je slaaphygiëne, en blijf je toch vermoeid? Dan is een slaaponderzoek misschien wel aangewezen. Wist je trouwens dat in de medical check-up van Attentia een slaaponderzoek inbegrepen is? Werkgevers kunnen beroep doen op de slaapsensor Sunrise om de oorzaken van slaapstoornissen na te gaan. Deze sensor is heel gemakkelijk in gebruik: medewerkers kleven een kleine, draadloze sensor op de kin en gaan nadien gewoon thuis slapen in hun eigen bed. De volgende dag kunnen de gegevens al uitgelezen worden via een app op de smartphone.
Meer weten over onze innovatieve slaapsensor? Neem contact op met je contactpersoon bij Attentia of via check-up@attentia.be!