Primaire tabs

U bent hier

Pleidooi voor een geïntegreerd HR- en welzijnsbeleid

welzijnsbeleid

Veel Belgische bedrijven hebben nog altijd afzonderlijke HR- en welzijnsdepartementen. Daardoor ontbreekt het hen aan een goed overzicht en is het moeilijk om gecoördineerde acties op te zetten.

Een gemiste kans, want door nauw samen te werken is het makkelijker om data te verzamelen, verbanden aan te tonen en effectieve en efficiënte actieplannen op te stellen. Daarvoor moet het welzijnsbeleid wel integraal deel uitmaken van de overkoepelende HR-visie.

Een voorbeeld: het HR-departement houdt meestal kwantitatief het ziekteverzuim bij, terwijl de arbeidsgeneesheer ondertussen medische onderzoeken uitvoert bij medewerker A. Mocht hij op dat moment weten dat medewerker A een problematisch verzuim heeft, dan is hij de geknipte persoon om medewerker A hierover op een neutrale manier aan te spreken en de verzuimproblematiek (kwalitatief) in kaart te brengen.

 

Naar een geïntegreerd HR- en welzijnsbeleid

Om uw werknemers duurzaam te engageren en langer aan het werk te houden, is de combinatie van een HR- en een well-beingbeleid op strategisch niveau noodzakelijk. Drie tips:

 

1. De afdelingen HR en welzijn/preventie op dezelfde locatie

Zorg voor voldoende overlegmomenten. Dat is het makkelijkst als uw HR- en welzijnsdepartement fysiek op dezelfde plek zitten.

Wie geen gecombineerde inzichten heeft, blijft vertrouwen op zijn buikgevoel om beslissingen te nemen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om u te focussen op een strategisch verloningsbeleid als uw medewerkers zich niet goed voelen in hun job of in de organisatie.

 

2. Combineer alle relevante data

Elk goed beleid steunt op betrouwbare cijfers. Gegevens combineren leidt tot verrijkende inzichten waarmee u aan de slag kunt om een gericht beleid uit te stippelen.

Weet u bijvoorbeeld wat uw medewerkers motiveert? Of op welke afdeling het verzuim het grootst is? Door inzichten te combineren kunt u uw beleid richten op de zaken die er echt toe doen en de impact vergroten.

 

3. Zorg voor een totaalbeeld en een gericht actieplan

Om een totaalbeeld van uw organisatie te krijgen, moet u alle belangrijke aspecten van uw HR- en welzijnsbeleid in kaart brengen: verzuim, retentie, stress op het werk, … Definieer voor al deze aspecten de belangrijkste werkfactoren en vertaal ze naar een gericht actieplan. Omdat alle onderliggende drivers van een probleem zichtbaar worden, haalt u met dezelfde inspanning veel betere resultaten. Zo heeft u alle troeven in handen om een échte strategische partner te worden. Waar wacht u nog op?

 

White paper: Hoe voelt de Belg zich op zijn werk?

Uw medewerkers langer en gemotiveerd aan de slag houden?

Ondernemingen hebben nood aan een geïntegreerd HR- en welzijnsbeleid. Ontdek de meest opvallende conclusies in de gratis white paper 'Hoe voelt de Belg zich op zijn werk?'

Zoeken

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer