Primaire tabs

U bent hier

Hoeveel stappen zet uw bedrijf?

Hoeveel stappen zet uw bedrijf?

 

Alarmerend nieuws onlangs in de media: “Belgen bewegen te weinig”. Als arts verwondert mij dit niet. Ik stond - of beter: zat - vroeger zelf voortdurend in het rood. Tot ik mijn gezondheid als een managementproject aangepakt heb. Ik maakte mijn gebrek aan beweging meetbaar en hanteerde het SMART-principe: Specifiek, Meetbaar, Realistisch en Tijdsgebonden.

Zoals velen had ik ooit een streefdoel van 10.000 stappen per dag. Maar telkens als ik merkte dat ik de 10.000 niet ging halen, deed ik geen moeite meer: “Morgen is een nieuwe dag, so why bother?”

In eerste instantie bracht de Amerikaanse stand-upcomedian Jerry Seinfeld redding. Niet met zijn humor, wel met zijn managementtechniek: “Don’t break the chain”. Hiermee rijg je de opeenvolgende dagen waarop je je doel bereikt aan elkaar. Met elke bijkomende dag wordt de ketting langer. Mis je een dag, dan begin je van nul. Mijn record: 26 aaneensluitende dagen met meer dan tienduizend stappen. Er was opnieuw een nadeel: als ik een dag miste en dus helemaal opnieuw moest beginnen, was mijn motivatie weg.

 

Van 70.000 naar 3 miljoen stappen

Ik schakelde over naar een weeksysteem, met een streefdoel van 70.000 stappen. Als ik eens een dag miste en ik deed de andere dagen wat meer moeite, raakte ik toch aan gemiddeld 10.000 stappen per dag. Tien weken volgens dit principe was mijn record. Een drukke week vol consultaties en marathonmeetings maakte hieraan een eind. Het was onmogelijk om op de resterende dagen bij te benen. Exit motivatie. Exit weeksysteem. 

Plan drie dan maar. Doel: drie miljoen stappen op jaarbasis. Minder dan 10.000 stappen per dag dus. Maar je moet realistisch blijven en op basis van de jaren voordien was 3.000.000 stappen een haalbaar getal. Op mijn sloffen haalde ik mijn doel in 2015. Om in 2017 zelfs meer dan vier miljoen stappen te zetten. En voor dit jaar zit ik nog steeds op schema voor een gemiddelde van 12.500 stappen per dag!

 

Stel doelen op bedrijfsniveau

Wat kunt u hier als werkgever nu uit leren? Niet alle doelstellingen werken even motiverend, zeker als ze niet haalbaar blijken. Op dat moment mag u niet stoppen, maar moet u de doelstellingen bijstellen naar een haalbaar ambitieus cijfer. Doe dit op bedrijfsniveau en in teamverband. Want medewerkers die bewegen, voelen zich goed, presteren beter en zijn minder vaak afwezig. En dat is goed voor uw medewerkers én voor uw onderneming.

 

Hoeveel stappen zet uw bedrijf?

Benieuwd hoe uw onderneming de eerste stap kan zetten?

Ontdek ons Vital Company programma en maak het verschil!

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

 • Virginie Kaye
 • Kris Lefebure
 • Helga Kunert
 • Nathalie Surmon
 • Raymond Bellemans
 • Reginald Verweire
 • Matthieu Spruytte
 • Stijn Broucke
 • Aeke Van Den Broeke, HR-Manager
 • Geert Polfliet
 • Peter Van Rooy
 • Jan Heyvaert
 • Erik Debackere
 • Fabrice Langrand
 • Jean-Benoît Scheen
 • Jean-Philippe Ferette & Nathalie Vantieghem
 • Werner Van Der Vurst
 • Eiman El Hmoud & Dankwaart Leen
 • Georg Kelleter
 • Kathleen De Batselier
 • Guillaume Brunin
 • Gary Vercammen
 • Ivo Pareyns
 • Erik Martens
 • Veronique Vogeleer
 • Marc Van Breda
 • Wouter Benoit & Vincent Yserbyt
 • Nathalie Bleyenberg
 • Jeroen Vermeire