Primaire tabs

U bent hier

Minder ziek dankzij een goede handhygiëne

Geef griep geen kans: handen wassen helpt echt om verzuim terug te dringen

De griep is in het land en dan kunt u maar best voorzorgen nemen. U wil vermijden dat het virus een ravage onder uw medewerkers aanricht. Gelukkig is er een eenvoudige manier om het risico op overdracht aanzienlijk te beperken en op die manier ook verzuim te voorkomen. Alles begint bij een goede handhygiëne. 

Van januari tot maart lijkt er geen ontsnappen aan: bijna iedereen loopt te snotteren en te hoesten. Vaak is het een simpele verkoudheid, maar voor hetzelfde geld is de griep neergedaald. In dat geval dreigt u uw medewerkers al snel een week te verliezen. Het werk blijft liggen of wordt door collega’s overgenomen. 

Daarom is het belangrijk om voorzorgen te nemen. Dat doet u al in het najaar door uw medewerkers de mogelijkheid tot een griepprik aan te bieden. Maar er is ook iets wat u het hele jaar door kunt doen: bij medewerkers de gewoonte kweken om regelmatig de handen te wassen. Zeker nu, wanneer de griep haar hoogtepunt bereikt, is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden.

 

Operatie ‘propere handen’ 

In sommige beroepen spreekt het voor zich dat een goede handhygiëne hoog in het vaandel wordt gedragen. Iedereen die in de zorg- of voedingssector werkt, moet z’n handen bijvoorbeeld constant wassen. In andere werkomgevingen ligt dat echter iets minder voor de ‘hand’. Een analyse van het Centre for Economics and Business Research (CEBR) heeft uitgewezen dat slechte hygiëne op kantoor in 2013 2,8 miljard euro heeft gekost aan de Belgische economie. 

Griep is heel besmettelijk en verspreidt zich op allerlei manieren. Via de lucht in de vorm van speekseldruppels die u inademt, of gewoon via menselijk contact. De hand schudden van iemand die besmet is en net geniest of gehoest heeft, is al voldoende. Een deurknop die de hele dag door iedereen wordt aangeraakt, is ook vaak een broeihaard van ziektekiemen. Bijgevolg kunt u uw handen nooit een keertje te vaak wassen. 

Eigenlijk is handhygiëne het hele jaar door belangrijk om infecties te voorkomen. En het beschermt uw medewerkers ook tegen ongezonde stoffen zoals zware metalen.

 

Hoe handen wassen? 

Handhygiëne is een gewoonte die medewerkers moeten aannemen, maar ook als werkgever speelt u hier een grote rol in: 

  • Zorg in de eerste plaats voor propere wastafels, die enkel voor het wassen van de handen gebruikt worden. 
  • Kies best voor kranen die medewerkers niet met hun handen moeten aanraken en die ze met de pols, elleboog, knie, voet of via een foto-elektrische cel bedienen.  
  • Voorzie voldoende zeep, die bij voorkeur uit een verdeelsysteem afkomstig is. 
  • Om de handen te drogen zijn eenmalige papieren doekjes of een wegdraaiende handdoekrol de meest effectieve oplossing. 

Licht uw medewerkers in over hoe ze hun handen het best wassen. Hang desnoods een blad met instructies naast de wastafel. Neem de volgende procedure zeker ter harte: 

  • Bevochtig de handen onder stromend water en zeep ze in. Hiervoor worden juwelen best verwijderd. 
  • Was de handen gedurende twintig tot dertig seconden. 
  • Spoel en gebruik een papieren doekje om de handen te drogen. Gebruik indien nodig ook een doekje om de kraan dicht te draaien. 

Is er geen stromend water? Voorzie dan vochtige doekjes of een desinfecterende handgel op basis van alcohol.

 

Wanneer handen wassen? 

Veel medewerkers hebben uiteraard al de gewoonte om hun handen na een toiletbezoek te wassen, maar dat is niet voldoende. Zeker in het griepseizoen, maar eigenlijk ook doorheen de rest van het jaar, mag dat veel vaker gebeuren: 

  • Lunchtijd? Was de handen dan zowel voor als na het eten. Ook bij het eten van een tussendoortje. 
  • Na een hoestbui, niezen of het snuiten van de neus. 
  • Na aanraking van potentieel besmette voorwerpen, zoals een telefoon, een deur, een trapleuning, etc. 
  • Na het kammen van de haren. 
  • Of gewoon wanneer de handen zichtbaar vuil zijn. 

 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Kim Faes
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Helga Kunert
  • Alain Biyack
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Jurgen Koster
  • Reginald Verweire
  • Matthieu Spruytte
  • Stijn Broucke
  • Aeke Van Den Broeke, HR-Manager
  • Geert Polfliet
  • Peter Van Rooy
  • Jan Heyvaert
  • Erik Debackere
  • Fabrice Langrand
  • Jean-Benoît Scheen
  • Jean-Philippe Ferette & Nathalie Vantieghem
  • Werner Van Der Vurst
  • Eiman El Hmoud & Dankwaart Leen
  • Georg Kelleter
  • Kathleen De Batselier
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Ivo Pareyns
  • Erik Martens
  • Veronique Vogeleer
  • Marc Van Breda
  • Wouter Benoit & Vincent Yserbyt
  • Nathalie Bleyenberg
  • Jeroen Vermeire