Attentia
info@attentia.be
Weet u waar een acute hartstilstand het meest voorkomt buiten de ziekenhuisomgeving? Dat is verrassend genoeg op de werkvloer. U bent maar beter voorbereid om te weten wat u moet doen, want tijd is zo’n situatie cruciaal.
Uit verschillende recente onderzoeken blijkt dat er wereldwijd een toename van acute hartstilstanden buiten de ziekenhuisomgeving is. Zo melden onderzoekers een verdrievoudiging van het aantal reanimaties in New York en een verdubbeling van het aantal gevallen in Parijs. En als het in Parijs regent, …
De onderzoekers wijten die toename van het aantal gevallen buiten het ziekenhuis deels aan COVID-19. Ten eerste doordat mensen met onderliggende hartaandoeningen een grotere kans hebben op complicaties bij een coronabesmetting. Daarnaast krijgen perfect gezonde mensen na een COVID-19-besmetting soms problemen aan het hart: ontsteking van de hartspier, hartritmestoornissen, verminderde bloedstroom, … Tot slot is er de angst voor besmetting: mensen met klachten vermijden het ziekenhuis en wachten te lang om een specialist te raadplegen.
De kans dat u hierdoor ooit een collega moet reanimeren is misschien klein, maar als u geconfronteerd wordt met een acute hartstilstand, dan is snel handelen van cruciaal belang. Wie binnen de zes minuten correct wordt gereanimeerd, al dan niet met een defibrillator, heeft 50 tot 70% overlevingskans. Elke minuut dat het langer duurt vooraleer de collega geholpen wordt, daalt zijn overlevingskans met bijna 10%.
Om juist te kunnen reanimeren is training essentieel. Blijf daarom zeker opleidingen en EHBO-cursussen volgen. Deze opleidingen kunnen in deze corona-periode veilig worden ingericht volledig conform de geldende maatregelen.
Niet alleen is er een verhoogd risico op hartfalen op de werkvloer door corona, maar het virus zorgt er ook voor dat EHBO anders verloopt. De EHBO-richtlijnen veranderen immers om eventuele besmetting en verspreiding van het virus te vermijden. Zo mag u bijvoorbeeld bij een reanimatie het hoofd van de patiënt niet meer naar achteren kantelen en doet u best een doek over de mond en neus van het slachtoffer. Dergelijke tips krijgt u nu ook als extraatje mee in de EHBO-opleidingen. Ook het nut en de werking van een AED-toestel kan aan bod komen.
Een EHBO-opfrissingscursus is niet alleen belangrijk om uw attest als hulpverlener of EHBO-verantwoordelijke te behouden, maar het redt ook levens. Ook buiten de werkomgeving.