Primaire tabs

U bent hier

CAO 32bis: de ongekende maar niet onbelangrijke verplichtingen bij een overname

Op het overnamepad? Vergeet CAO 32bis niet!

Wanneer u een onderneming overneemt, neemt u automatisch ook alle bedrijfsmedewerkers over. Dat zullen organisaties op het overnamepad niet over het hoofd zien, en ze zullen er wel degelijk rekening mee houden bij hun beslissing om een onderneming al dan niet over te nemen. Maar vaak onderschatten de ‘overnemers’ de impact van een overname van medewerkers. Alle arbeidsover-eenkomsten worden de facto overgenomen zonder enige aanpassing, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.

Dit wordt zo bepaald in CAO 32bis, de nationale regelgeving die voortvloeit uit de Europese Richtlijn rond het overnemen van medewerkers bij een overname. Dankzij deze CAO behouden de werknemers hun rechten bij wijziging van werkgever na overname van een deel of de volledige onderneming. De overnemende organisatie wordt bovendien verplicht om alle medewerkers mee te nemen.

Concreet betekent dit dat u als overnemend bedrijf plots met een groep medewerkers zit die mogelijk onder andere arbeidsvoorwaarden werken dan uw eigen team. Dit kan natuurlijk leiden tot onvrede bij één van beide groepen of bij allebei indien u dit achteraf probeert op één lijn te krijgen. Zo kan de overname plots voor heel wat meer hoofdbrekens enn kosten zorgen dan oorspronkelijk voorzien.

 

De radar van de HR-adviseur

Het allerbeste advies om zulke verrassingen te vermijden: betrek tijdig uw HR-partner bij uw overnameplannen. Zo krijgt u een goed zicht op de sociale en financiële impact van de overname op de arbeidsovereenkomsten, maar ook op andere mogelijke gevolgen op HR-vlak. Tijdskrediet, bijvoorbeeld, moet in tegenstelling tot het arbeidscontract expliciet worden overgedragen van de ene onderneming naar de andere, als de medewerker dit niet in het gedrang wil zien komen.

Dit zijn typisch zaken die een HR-partner wel op de radar houdt, terwijl de onderneming dit zelf makkelijk over het hoofd zal zien of uit het oog kan verliezen. Logisch ook: een bedrijf overnemen doet u (meestal) niet elk jaar, terwijl dit voor ons zo goed als dagelijkse kost is. Ook voor het informeren van alle mogelijke betrokken instanties kunnen wij een belangrijke adviserende rol spelen. Dit kan oplopen tot enkele tientallen betrokken partijen. Denk bijvoorbeeld aan de gerechtsdeurwaarder die een loonbeslag heeft gelegd op het loon van een overgenomen medewerker. Weinig kans dat een overnemend bedrijf hier spontaan aan zal denken. Ook goed om weten: in sommige sectoren zijn er bijkomende specifieke, verdergaande regels met betrekking tot overname van personeel, bovenop wat CAO 32bis voorschrijft.

 

CAO32bisHeeft u zelf een overname in het vooruitzicht?

Wij staan voor u klaar om het HR-luik in goede banen te leiden.

 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer