Attentia
info@attentia.be
Zodra een werkgever tien werknemers in dienst heeft, is tijdskrediet een recht voor de werknemer. De werkgever kan het enkel nog tijdelijk weigeren als de arbeidsorganisatie in het gedrang komt. Vanaf 2017 gelden er evenwel nieuwe criteria om tijdskrediet aan te vragen, binnen de wet Peeters rond Werkbaar en Wendbaar Werk. Wij beantwoorden 5 vragen die werkgevers vaak krijgen
Ten laatste op 1 april 2017 wordt het onmogelijk om als werknemer nog tijdskrediet op te nemen ‘zonder reden’, om bijvoorbeeld aan je huis te werken of op wereldreis te gaan. Tijdskrediet zonder motief lag al langer onder vuur. Wie deze vorm nog nam, kreeg er al sinds 1 januari 2015 geen uitkering meer voor, maar nu wordt de mogelijkheid volledig afgeschaft.
Ten laatste op 1 april 2017 wordt tijdskrediet met zorgmotief uitgebreid tot maximaal 51 maanden, ongeacht de opnamevorm (voltijds, halftijds of 1/5), volgens de nieuwe cao 103ter. Dat kan om voor een kind jonger dan 8 jaar te zorgen, zorg voor een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar, zorg voor een zwaar ziek gezins- of familielid, of voor palliatieve verzorging. Momenteel is zo’n tijdskrediet mogelijk voor maximaal 36 of 48 maanden, naargelang het motief. De nieuwe termijn zal werknemers dus de mogelijkheid geven om werk en zorg beter te combineren.
Werknemers die twee deeltijdse functies combineren bij twee verschillende werkgevers, krijgen voortaan het recht om van tijdskrediet te genieten onder de vorm van een 1/5de vermindering van de prestaties. Voorwaarde is dat beide deeltijdse jobs samen minstens één voltijdse job omvatten en mits toestemming van de werkgever waar de schriftelijke kennisgeving wordt verricht.
Het tijdskrediet eindeloopbaan (de zogenoemde landingsbaan) blijft mogelijk. Dat kan vanaf 55 jaar en een loopbaan van minstens 25 jaar, mits uitzonderingen.
Ja, dat kan nog steeds. Dat duurt maximaal 36 maanden, net zoals vroeger.
De nieuwe regels treden in werking na publicatie van een uitvoerings-KB en dit ten laatste op 1 april 2017. Er zijn overgangsmaatregelen voorzien voor werknemers die al tijdskrediet genieten op de datum van inwerkingtreding van de cao nr. 103ter. Bepaalde punten van het Koninklijk Besluit van 12 december 2001 (dat het recht op onderbrekingsuitkeringen regelt) moeten nog aangepast worden, zodat wie 51 maanden tijdskrediet met zorgmotief opneemt ook even lang recht heeft op een onderbrekingsuitkering.
Ontdek hier alles wat u moet weten over Werkbaar Wendbaar Werk. Niet gevonden wat u zocht? Neem rechtstreeks contact op met onze experten: wij helpen u met de vertaalslag en de implementatie van alle maatregelen naar uw onderneming.