Attentia
info@attentia.be
Het mobiliteitsprobleem is genoegzaam bekend, met veel fileleed, parkeerproblemen en luchtvervuiling tot gevolg. Werkgevers en werknemers kunnen en zullen dit samen moeten aanpakken in de toekomst.
Het toekennen van een mobiliteitsbudget aan werknemers kan nu al. Het VIM, Vlaams Instituut voor Mobiliteit, lanceert nu het pilootproject ‘Intelligent mobiliteitsbudget’. 25 bedrijven, waaronder Attentia, schakelen een versnelling hoger met een flexibel mobiliteitsbudget voor 10 van hun werknemers.
Attentia wil bewust een voortrekkersrol spelen. Wij willen van bij de start mee uittesten hoe we zo’n systeem kunnen invoeren, zodat het een win-win wordt voor werkgever en werknemer. Zo kunnen we onze klanten professioneel adviseren op basis van reële ervaringen. Practice what you preach.
Alle deelnemende werknemers krijgen een persoonlijk budget voor hun woon-werkverkeer en/of werkgerelateerde verplaatsingen. Werknemers kunnen met dat budget kiezen hoe ze zich verplaatsen: met de wagen, het openbaar vervoer, een (elektrische) fiets, of een combinatie. De achterliggende filosofie is zonneklaar: als werkgever mee onze verantwoordelijkheid nemen om de mobiliteit van onze medewerkers te verhogen en tegelijkertijd zorg dragen voor het milieu.
Alles begint met een grondige scan van uw bedrijf en de individuele werknemers: hoe bereikbaar zijn uw sites, hoe verplaatsen uw werknemers zich nu, hoe ver wonen ze van het werk, zijn er voldoende alternatieven via bus of trein? Het heeft geen zin om openbaar vervoer te promoten als er geen goeie verbindingen naar je bedrijf zijn. Wij geloven dat werknemers met zo’n persoonsgebonden mobiliteitsbudget hun ‘vrijheid’ niet hoeven op te geven. Je kiest, bijvoorbeeld, bewust voor een kleiner automodel, en de rest van je budget besteed je aan een elektrische fiets die je bij mooi weer gebruikt. De kunst is om als werkgever tailormade te werken, op maat van de individuele werknemer. Attentia betrekt een van de nieuwe kantoren op de Ghelamco-site, waar er een fietsvriendelijke infrastructuur aanwezig is. Deelnemers aan het programma kunnen bijvoorbeeld hun auto achterlaten op een pendelparking in de buurt en de laatste drie kilometer met de fiets afhaspelen. Zo fietsen ze de files voorbij en komen ze fris op het werk toe.
Werkgevers die de stap durven wagen, varen er op termijn alleen maar wel bij. Ze profileren zich als innoverende bedrijven, ze bouwen mee aan een duurzame mobiliteit en als ze het slim aanpakken, geven ze misschien zelfs minder euro’s uit. De bedrijfswagen wordt immers steeds minder fiscaalvriendelijk en de parkeerplaatsen worden steeds duurder. En misschien wordt het in de nabije toekomst ook wel dé manier om jong, milieubewust talent te strikken.