Primaire tabs

U bent hier

Kan het coronavirus via de ventilatie/airco verspreid worden?

COVID-19: terug naar kantoor. Wat met de airco?

De heropstart van de Belgische bedrijven is een feit, weliswaar stapsgewijs. Mits de nodige voorzorgsmaatregelen – afstand houden, telewerk indien mogelijk, mondmaskers en handgels - mogen we dan terug naar onze werkplek. Een van de vragen die wij vaak krijgen is: wat met de airconditioning in de onderneming? Kan het ventilatiesysteem het coronavirus verspreiden?  

In recente nieuwsberichten werd geschreven dat het coronavirus (SARS-Cov-2 of COVID-19) zich zou kunnen verspreiden via het ventilatiesysteem. Zo zouden er in een ziekenhuis in Singapore en op een cruiseschip (de Diamond Princess) sporen van het virus teruggevonden zijn in de airconditioningssystemen van de kamers waar patiënten met COVID-19 verbleven. Dit zou betekenen dat het virus via deze weg verspreid wordt, zeker bij systemen die werken met gerecycleerde lucht. 

Er bestaan hierover nog geen uitgebreide wetenschappelijke studies, maar er is wel een verschil tussen detectie van sporen in de verluchtingsbuizen en de mogelijkheid tot verdere verspreiding met risico op besmetting. Het coronavirus overleeft bijvoorbeeld niet lang buiten het menselijk lichaam, en er is ook een groot verschil tussen een ziekenkamer – waar er permanent een zeer besmettelijke patiënt aanwezig is - en een werkomgeving. Daar is er geen permanente aanwezigheid en wie ernstig ziek en besmettelijk is, mag sowieso niet op het werk verschijnen. 

 

Drie praktische richtlijnen

De angst voor besmetting is dus overbodig. Maar het is goed om enkele praktische adviezen van REHVA, de Europese koepelorganisatie voor verenigingen van leveranciers van verwarming, ventilatie en airconditioning, op te volgen. 

 

1. Goed en meer ventileren 

Zoveel mogelijk nieuwe buitenlucht aanvoeren in plaats van de gefilterde binnenlucht te hergebruiken. Dat is de belangrijkste richtlijn om mogelijke ziektekiemen uit het gebouw te laten verdwijnen. Voorzie een zo groot mogelijk volume aan verse lucht per persoon. 
 
Mechanische ventilatiesystemen zet u best aan voor de eerste medewerker aanwezig is en zet u ook pas uit nadat de laatste het pand heeft verlaten. Indien het kan, laat dan het ventilatiesysteem 24 uur per dag aanstaan. Voor gebouwen zonder mechanische ventilatie zit er niets anders op dan vaker de ramen open te zetten. Nu primeert de gezondheid van de medewerkers op het thermisch comfort. 
 

2. Zet luchtrecirculatie uit 

Gecentraliseerde luchtbehandelingskasten zijn vaak uitgerust met recirculatie. Dat is economischer (minder warmteverlies), maar door de luchtrecirculatie kunnen virusdeeltjes in luchtafvoerkanalen ook weer in een gebouw terechtkomen. REHVA adviseert bijvoorbeeld om centrale luchtrecirculatie te vermijden in deze periode. Ook decentrale afgiftesystemen zoals ventilatorconvectoren maken gebruik van lokale luchtrecirculatie. Daarom schakelt u deze systemen ook best uit. 
 

3. Buitenluchtfilters sneller vervangen is niet nodig 

Moderne ventilatiesystemen zijn uitgerust met fijne buitenluchtfilters op de luchtinlaat. Experts zeggen dat deze – tot op zekere hoogte - het gebouw beschermen tegen virusbesmetting van buiten.  
 
Moet u de filters sneller of door een ander soort filter vervangen? Hier adviseren de deskundigen van REHVA om de normale onderhoudsprocedures te volgen. Verstopte filters laat u uiteraard wel vervangen. Niet omdat ze een mogelijke besmettingsbron zijn, maar omdat de verstopping de luchttoevoer vermindert. 

 

COVID-19: terug naar kantoor. Wat met de airco?

 

Meer weten over gezonde binnenlucht of specifieke hulp nodig voor uw heropstart? 

Ontdek hier onze aangepaste diensten en neem contact op

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Kristien de Poorter - Environment, Health & Safety Manager Siemens
  • Liesbeth Van Wichelen - Preventieadviseur Oxfam
  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer