Primaire tabs

U bent hier

Hoe technologie en big data HR sterker maakt

Dit artikel verscheen in HR Square nummer 154

Technologie neemt elke dag toe in kracht en genereert gigantische hoeveelheden data. Ook de HR-manager ontsnapt niet meer aan de voortschrijdende digitalisering, waardoor zijn rol ingrijpend verandert.

 

Voorspel de toekomst

HR wordt wetenschappelijker en krijgt de kans om zijn toegevoegde waarde aan te tonen, via cijfers en big data. De focus van HR verschuift steeds meer naar de ondersteuning van het management bij het nemen van de juiste beslissingen op vlak van personeel.  HR zal opportuniteiten en problemen kunnen opsporen via predictive analytics, het voorspellen van de toekomst op basis van patronen in het verleden. Welke profielen maken het meeste kans om goed te presteren? Of: welke profielen nemen er sneller ontslag? Met die kennis kan HR proactief actie ondernemen om ze langer in eigen huis én geëngageerd te houden.

 

Wetenschap versus buikgevoel

De stem van de HR-manager zal in de toekomst meer gehoord worden omdat hij de tools zal hebben om zijn impact aan te tonen op de performantie van de organisatie. Als hij het absenteïsme doet dalen via gerichte acties op basis van analyse van de oorzaken, dan zal hij veel meer respect krijgen.

Worden alle HR-beslissingen data driven? Neen. HR zal ook beroep blijven doen op zijn intuïtie. Maar technologie en buikgevoel zullen elkaar versterken.

 

Meer eigenaarschap

Niet enkel de overvloed aan data zal de rol van HR-manager veranderen. Er is ook een trend naar meer eigenaarschap van de werknemer over zijn carrière, met technologie als grote katalysator. De manier waarop mensen samenwerken, is sterk veranderd. Twintigers en dertigers communiceren vooral elektronisch en bouwen een virtueel netwerk uit. Ook op de werkvloer zie je steeds meer virtuele teams door de globalisering en het nieuwe werken. Managers moeten die teams anders leiden, ze voldoende vrijheid geven en hen aansturen op basis van resultaten.

Vandaag zien we nog een grote gap in de maturiteit van HR. Voor veel bedrijven is HR analytics nog verre toekomst, al is er een voorzichtige kanteling. Grote bedrijven nemen het voortouw omdat ze grotere budgetten hebben en hun workforce moeilijker onder controle kunnen houden als ze niet digitaliseren.

De digitale transformatie van HR & Well-being

De digitale transformatie

van HR & Well-being

Infographic

 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer