Attentia
info@attentia.be
Komend weekend zetten we de klok een uurtje terug en mogen jijzelf en je medewerkers wat langer slapen. De start van het winteruur heeft zowel een positieve als een negatieve impact op de werkvloer. Enerzijds lopen je medewerkers dankzij dat uurtje extra slaap minder kans op een ongeval of een ernstige fout. Anderzijds gaat de overgang naar het winteruur ook gepaard met almaar kortere, donkere en vaak natte dagen. En dat is dan weer nefast voor hun mentale gezondheid. Je kan je medewerkers dus best extra ondersteunen. Wij geven enkele tips.
Onmiddellijk na de ingang van het winteruur is de positieve impact het grootst. Zo zullen je medewerkers in het verkeer een pak alerter zijn, omdat ze langer geslapen hebben. Bij de start van de ochtendspits is het ook niet meer zo donker. Maar meer slaap zorgt ook voor meer concentratie en dus minder zware fouten op de werkvloer of arbeidsongevallen en zelfs voor minder hartproblemen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Op de iets langere termijn, wanneer de dagen korter en dus donkerder worden, steken echter andere problemen de kop op, zegt Dr. Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia: “Vaak vertrekken je medewerkers naar het werk wanneer het nog donker is en is het opnieuw donker tijdens de avondspits. Tussendoor zitten ze binnen, in kunstlicht. Dat werkt veel medewerkers op het gemoed. Of ze vallen ’s avonds moeilijker in slaap, omdat blauw kunstlicht de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt.”
Uit cijfers van Attentia blijkt dat medewerkers die al stress ervaren op het werk, zich kort na de omschakeling naar het winteruur ruim 50% meer gestresseerd voelen.
Dr. Kempeneers geeft een aantal tips waarmee je stress bij je medewerkers als gevolg van de wintertijd, zoveel mogelijk kan beperken.