Dat goed ventileren van de werkplek essentieel is voor de gezondheid van medewerkers, weten we maar al te goed sinds de Covid-19-crisis. Maar wist je dat verse lucht ook zorgt voor meer productiviteit en concentratie? En dat de overheid specifieke voorwaarden heeft vastgelegd waaraan de kwaliteit van binnenlucht moet voldoen? Zeker met de winter voor de deur doe je er goed aan om je kennis bij te spijkeren.

 

Online bijscholing Klimaat en luchtverversing: schrijf je in!  

Sinds 2019 moet de luchtkwaliteit op de werkplek voldoen aan specifieke voorwaarden en is een risicoanalyse verplicht. De preventieadviseur speelt hierbij een belangrijke rol. 

 

Naast het wettelijke aspect, speelt natuurlijk ook het welzijn van medewerkers een rol. Want of het nu om een kantoor, een productieomgeving, een ziekenhuis of een winkel gaat, de kwaliteit van de lucht die je medewerkers inademen, spelen een cruciale rol in hun gezondheid, welzijn en prestaties. Een paar voordelen op een rijtje: 

 

  • Productiviteit & concentratie 

Een goed geventileerde werkruimte zorgt voor een optimale zuurstoftoevoer en vermindert de concentratie van schadelijke stoffen in de lucht. Dit heeft een directe invloed op de productiviteit en concentratie. Medewerkers in ruimtes met goede ventilatie zijn vaak alerter en kunnen zich beter concentreren, wat leidt tot een hogere efficiëntie en betere prestaties. 

 

  • Gezondheid & welzijn 

Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie van de luchtwegen en allergieën. Op de lange termijn kan blootstelling aan vervuilde lucht leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. Ook kunnen virusdeeltjes van bijvoorbeeld Covid-19 langer in de lucht blijven hangen in ruimtes met onvoldoende luchtcirculatie. Het is dan ook evident dat een slechte luchtkwaliteit het ziekteverzuim in je organisatie kan verhogen. 

 

  • Klimaatverandering & duurzaamheid 

Goede ventilatie is ook goed voor het milieu. Efficiënte ventilatiesystemen kunnen helpen om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren en dus de ecologische voetafdruk van je onderneming te verminderen.