Primaire tabs

U bent hier

Fileleed verminderen voor uw medewerkers? Hier zijn alvast 3 manieren

Fileleed verminderen? Hier zijn 4 oplossingen

Het is september. Zo goed als iedereen is opnieuw aan het werk, de scholen zijn weer open en de files bereiken een nieuw hoogtepunt. Files zijn niet enkel vervelend, ze zorgen ook voor stress en verminderde productiviteit. Hoog tijd om remedies te zoeken.

Files zijn voor een stuk te wijten aan een vastgeroeste visie op werken, waarbij iedereen zijn 9 to 5 op de werkplek doorbrengt. Door op een andere manier over mobiliteit na te denken, kunt u het fileleed voor uw medewerkers aanzienlijk verminderen.

 

Deze tijdbesparende remedies kunt u overwegen:
 

1. Met de bedrijfsfiets naar het werk

Een evident alternatief voor koning auto is om aan uw medewerkers een bedrijfsfiets aan te bieden, als onderdeel van het loonpakket. Zo hoeven uw medewerkers zich niet te frustreren aan filerijden en geniet u bovendien van flink wat fiscale voordelen. In principe kunt u een leasefiets vergelijken met een leasewagen. Alleen wordt er geen ‘voordeel van alle aard’ aangerekend, op voorwaarde dat medewerkers de fiets regelmatig voor (een deel van) het woon-werkverkeer gebruiken. Daarnaast bespaart u flink op brandstofkosten en parkeerruimte.

Naast het interessante kostenplaatje biedt een bedrijfsfiets nog heel wat andere voordelen. Wie veel fietst is gezonder, stipter, minder afwezig op het werk en kan zich beter concentreren. Daarnaast zorgt u voor gemotiveerde medewerkers die actief bijdragen aan een beter milieu. Willen uw medewerkers niet bezweet op het werk aankomen? Voorzie dan bijvoorbeeld elektrische leasefietsen als alternatief.

 

2. Werken vanop afstand

Telewerk kan ook een remedie zijn om het fileleed te beperken. In plaats van zich elke dag te verplaatsen naar het werk, kunnen uw medewerkers van thuis werken, bijvoorbeeld om een privé-afspraak eenvoudiger in hun agenda te passen, of grote files te vermijden wanneer de spits in het honderd loopt. Waarom altijd meetings in real-life bijwonen, als er voldoende tools voor tele- en videoconferencing voorhanden zijn? Telewerk voorkomt onnodig productiviteitsverlies: de medewerker kan meteen aan de slag, terwijl hij of zij anders misschien de hele ochtend zou verliezen in de file.

 

3. Glijdende werkuren

Een bedrijfsfiets of telewerk is niet voor iedere werknemer een optie. Wie toch de baan op moet, heeft baat bij flexibele werktijden. Hoewel het weinig verandert aan het aantal

voertuigen op de baan, kan het voor uw personeel een groot verschil uitmaken wanneer ze niet verbonden zijn aan vaste werkuren ter plekke. Voorzie indien mogelijk bijvoorbeeld een glijdend uurrooster, waarbij de medewerkers het werk kunnen aanvatten tussen 8u en 10u, en kunnen stoppen tussen 16u en 18u. Wie later begint, werkt langer, en vice versa.

Leg dit vast in de arbeidsovereenkomst, zodat uw collega’s zich niet langer schuldig hoeven te voelen als ze vroeger vertrekken of later toekomen, maar bovenal zodat dit ingeburgerd geraakt in de cultuur van uw onderneming. Zo kunnen ook de tijdstippen van meetings daarop afgestemd worden.

 

Mobiliteit

Wil u het fileleed voor uw medewerkers ook beperken?

Wij helpen u graag verder! 

 

 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer