Primaire tabs

U bent hier

Een goede handhygiëne blijft cruciaal in COVID-19-tijden

Handhygiëne is cruciaal

Het coronavirus, ook wel COVID-19, heeft ons land en de rest van de wereld goed in zijn greep. In tegenstelling tot de griep is er voor deze infectie nog geen vaccin beschikbaar. Het is daarom nog meer van levensbelang dat u de juiste voorzorgen neemt om besmetting te voorkomen. De meest eenvoudige manier om het risico op overdracht aanzienlijk te beperken, is een goede handhygiëne.  

 

Begin februari werd het coronavirus vastgesteld bij een van de geëvacueerde Belgen uit de Chinese stad Wuhan. Hij is gelukkig al genezen, maar sinds begin maart gaat het aantal besmette landgenoten in stijgende lijn. De overheid en de Nationale Veiligheidsraad nemen de nodige, strenge maatregelen om de verspreiding in te dijken. Maar ook in tijden van thuiswerk of tijdelijke werkloosheid kan u zelf actie ondernemen. En aangezien de klassieke griepprik geen impact heeft op COVID-19, begint alles bij de goede gewoonte om regelmatig de handen te wassen. Zeker nu het virus dreigt te pieken, is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. In de werkomgeving maar ook bij de thuiswerkers.  

 

#WasUwHanden 

In de zorg- of voedingssector is het evident dat medewerkers hun handen constant moeten wassen of desinfecteren. In andere werkomgevingen, denk maar aan het klassieke kantoor, ligt dat minder voor de ‘hand’. Een analyse van het onafhankelijke onderzoeksbureau Centre for Economics and Business Research (CEBR) toont zwart op wit aan dat slechte hygiëne op kantoor in 2013 2,8 miljard euro heeft gekost aan de Belgische economie. Grotendeels omdat medewerkers tijd verloren en omdat mensen door de slechte hygiëne ziek uitvielen.  

 

Het coronavirus is nog besmettelijker dan griep en verspreidt zich op allerlei manieren. Via lichamelijk contact, maar ook via de lucht in de vorm van speekseldruppels die u inademt. De hand schudden van iemand die besmet is, iemand die net geniest of gehoest heeft, … dat is al voldoende. En ook de diverse deurklinken die de hele dag door iedereen worden aangeraakt, zijn vaak een broeihaard van ziektekiemen.  

 

Maar denk ook aan allerlei computermateriaal zoals toetsenborden, aanraakschermen of muizen. Bijgevolg kunt u uw handen nooit een keertje te vaak wassen. Eigenlijk is handhygiëne het hele jaar door belangrijk om infecties te voorkomen. Het beschermt uw medewerkers ook tegen ongezonde stoffen zoals zware metalen. Als de minister van Volksgezondheid zegt: ‘Blijf in uw kot!”, dan zeggen wij “Was uw handen!”. 

 

“Eigenlijk is handhygiëne het hele jaar door belangrijk om infecties te voorkomen.” 

 

Hoe handen wassen?  

  • Handhygiëne is een gewoonte die medewerkers moeten aannemen.  Als werkgever kan u dit stimuleren.  
  • Zorg in de eerste plaats voor propere wastafels, die enkel voor het wassen van de handen gebruikt worden.  
  • Kies best voor kranen die medewerkers niet met hun handen moeten aanraken. Kies voor medische kranen die met de pols, elleboog, knie of voet bediend worden of installeer elektronische kranen die u via een foto-elektrische cel bedient. Deze laatste zijn niet alleen hygiënisch, ze zijn ook zuiniger.  
  • Voorzie voldoende zeep, die bij voorkeur uit een (automatisch) verdeelsysteem afkomstig is.  
  • Om de handen te drogen zijn eenmalige papieren doekjes de meest effectieve oplossing tegen de verspreiding van corona. Handblazers zijn niet ideaal, want zij kunnen onzichtbare bacteriën in het rond blazen. 

 

Licht uw medewerkers in over hoe ze hun handen het best wassen. Dit kunt u met pictogrammen of een instructieblad naast de wastafel. Maar nu mensen verplicht worden om thuis te werken, kunt u dit zeker ook mailen naar uw medewerkers.  

Neem deze elementen zeker mee in de instructies:  

  • Verwijder alle vingerjuwelen. 
  • Bevochtig de handen onder stromend water en zeep ze in. Neem voldoende zeep. 
  • Was de handen gedurende twintig tot dertig seconden. Zowel handpalm, handrug als tussen de vingers. 
  • Spoel de handen goed af om alle zeepresten te verwijderen 
  • Gebruik een papieren doekje (of wegwerphanddoek) om de handen te drogen.  
  • Gebruik indien nodig ook een doekje om de kraan dicht te draaien.  

Is er geen stromend water? Gebruik dan vochtige doekjes of een desinfecterende handgel op basis van alcohol. 

 

Wanneer moeten ze hun handen wassen?  

Wanneer en hoeveel keer moeten we onze handen wassen? Een terechte vraag. Een goede gewoonte is uiteraard om de handen na een toiletbezoek te wassen. Maak u medewerkers erop attent dat dit ook thuis het geval is. Maar dat is bij dit virus niet voldoende.  

  • Lunchtijd? Was de handen dan zowel voor als na het eten. Ook bij het eten van een tussendoortje.  
  • Na een hoestbui, niezen of het snuiten van de neus. Bij dit virus is zelfs het aanraken van het gezicht al een reden om de handen te wassen. 
  • Na aanraking van potentieel besmette voorwerpen, zoals een telefoon, een deur, een trapleuning, etc.  
  • Na het kammen van de haren.  
  • Uiteraard ook wanneer de handen zichtbaar vuil zijn.  

 

 

Handhygiëne is cruciaal

 

Ontdek hier hoe wij u bijstaan en ondersteunen in deze corona-crisis

 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Kim Faes
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Helga Kunert
  • Alain Biyack
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Jurgen Koster
  • Reginald Verweire
  • Matthieu Spruytte
  • Stijn Broucke
  • Aeke Van Den Broeke, HR-Manager
  • Geert Polfliet
  • Peter Van Rooy
  • Jan Heyvaert
  • Erik Debackere
  • Fabrice Langrand
  • Jean-Benoît Scheen
  • Jean-Philippe Ferette & Nathalie Vantieghem
  • Werner Van Der Vurst
  • Eiman El Hmoud & Dankwaart Leen
  • Georg Kelleter
  • Kathleen De Batselier
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Ivo Pareyns
  • Erik Martens
  • Veronique Vogeleer
  • Marc Van Breda
  • Wouter Benoit & Vincent Yserbyt
  • Nathalie Bleyenberg
  • Jeroen Vermeire