Primaire tabs

U bent hier

Medewerkers belonen? Weet waaraan u begint!

Medewerkers belonen? Weet waaraan je begint!

Eindelijk is het zover: het hele jaar door heeft iedereen zich uit de naad gewerkt en uiteindelijk zijn de objectieven voor het jaar toch bereikt. Tijd voor een beloning, denkt u dan. En terecht. Maar meteen daarna denkt u best even goed na voor welk soort beloning u kiest. Die keuze is immers minder vrijblijvend dan u denkt.

We beginnen met collectieve beloningen voor alle werknemers. Hierbij kunt u natuurlijk de traditionele niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen kiezen, op basis van vooropgestelde financiële objectieven. Maar tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor een collectieve bonus op basis van niet-financiële targets die werden behaald, zoals bijvoorbeeld klantentevredenheid. 

Om zo’n bonus te mogen toekennen, moet u echter ook een aantal procedures volgen. Dat zorgt ervoor dat u niet zomaar van vandaag op morgen kunt beslissen om een collectieve premie uit te reiken, omdat het u toevallig net goed uitkomt.

 

Individuele bonussen

Ook voor individuele bonussen zijn er heel wat mogelijkheden, maar ook aandachtspunten. Een    netto bonus is wellicht het eenvoudigste, maar daar houdt de medewerker vast en zeker ook het minste aan over. Met vaak de nodige frustraties bij werkgever en werknemer tot gevolg. 

Gelukkig zijn er hier nog heel wat alternatieven. Warrants en aandelenopties zijn bijvoorbeeld een vorm van uitgestelde financiële verloning waarop - onder bepaalde voorwaarden - geen sociale zekerheidsbijdragen moeten worden betaald. 

Maar tegenwoordig kan vooral het cafetariaplan, ook wel flexibel verlonen genoemd, op veel bijval rekenen. Daarbij bepalen de medewerkers zelf welke extralegale voordelen ze kiezen uit het cafetaria-menu aangeboden door de werkgever. 

 

Voordelen van flexibel verlonen

De voordelen zijn duidelijk: de medewerkers wordt geen beloning opgedrongen, ze hebben nog heel wat keuzevrijheid, en bovendien wordt hun keuze voor bepaalde voordelen niet belast zodat het bruto geschonken bedrag van de onderneming ook het netto bedrag is dat de medewerker kan besteden. 

Als u 3.000 euro schenkt als financiële bonus, houdt uw medewerker hier doorgaans minder dan 1.500 euro aan over. Als u hen voor 3.000 euro laat kiezen uit het cafetariaplan, kunnen ze ook echt 3.000 euro besteden. Dat maakt dus het verschil tussen pakweg een elektrische fiets van 3.000 euro en eentje van 1.400 euro.

Wat vele ondernemingen niet weten: binnen bepaalde paritaire comités kunt u ook de eindejaarspremie in deze vorm geven in plaats van het traditionele zwaar belaste ‘extra loon’. Ook hier zijn de voordelen duidelijk, al blijft u natuurlijk wel beperkt tot wat in het cafetariaplan wordt aangeboden. 

 

Cadeaubon geven?

Lukraak cadeaubonnen geven voor één of andere kledingzaak kan ook niet zomaar: dit wordt enkel aanvaard voor bepaalde gebeurtenissen en bepaalde gelimiteerde bedragen. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heft bijvoorbeeld geen sociale bijdrage voor cadeaus ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar ter waarde van maximaal veertig euro (plus 40 euro per kind ten laste), maar de fiscus aanvaardt dit (nog) niet.

Het moge duidelijk zijn: uw medewerkers belonen is belangrijk en motiverend, maar minder eenvoudig dan u denkt. Een goed gesprek met uw HR-partner kan ervoor zorgen dat uw goede bedoelingen ook echt leiden tot gewaardeerde beloningen. 

 

Eindejaarsbeloning

Benieuwd hoe u uw medewerkers optimaal kunt belonen?

Contacteer ons om de mogelijkheden en valkuilen binnen uw onderneming te bespreken.

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer