Primaire tabs

U bent hier

Nieuwjaarsfeestje op het werk? Wie is verantwoordelijk bij ongevallen?

Kerstfeestje op het werk? Wie is verantwoordelijk bij ongevallen?

De eindejaarsperiode is net achter de rug. Dat betekent in veel organisaties: een bedrijfsfeestje met de collega’s. Wellicht ook met alcohol. Maar wat als één van uw medewerkers een ongeval heeft na zo’n feestje op het werk? In hoeverre blijft u als werkgever verantwoordelijk? Hoe pakt u dit best aan?

Er bestaat een wettelijk kader, de zogenaamde CAO 100. Die bepaalt onder andere dat elk bedrijf een alcohol- en drugbeleid en een intentieverklaring moet opstellen. Maar werkgevers krijgen de nodige vrijheid om dit naar eigen goeddunken in te vullen en facultatief regels toe te voegen.

 

Alcohol op nieuwjaarsfeestje

U moet als werkgever een aantal zaken in het achterhoofd houden als u een bedrijfsfeestje organiseert. Belangrijkste is preventie. Het is de taak van de werkgever  om op voorhand te sensibiliseren en duidelijke afspraken te maken. De preventieadviseur kan daar uiteraard bij helpen en adviseren. Werk de tweede niet-verplichte fase van de CAO 100 uit en zorg voor heldere regels.

Zorg ervoor dat u dit niet eenmalig communiceert, maar dat u het hele jaar door regelmatig dezelfde boodschap herhaalt. Met posters, mails, eventueel zelfs een bezoek van de politie, … Zo sensibiliseert u, zonder dat het een heksenjacht tegen alcohol wordt. 

 

Waar eindigt de verantwoordelijkheid?

Grootste vraag die speelt: waar eindigt de verantwoordelijkheid van de werkgever? Viert men feest tijdens de arbeidstijd, dan is er geen discussie mogelijk: de werkgever is aansprakelijk bij een mogelijk ongeval. Is het buiten de werkuren, maar de medewerker heeft op weg naar huis een ongeval, dan kan de werkgever ook aansprakelijk gesteld worden. Dit wordt aanzien als een ongeval op de weg van of naar het werk. 

Alles draait namelijk rond het begrip arbeidstijd, en belangrijk om weten: uitbadgen speelt eigenlijk geen rol. Voornaamste voorwaarden zijn: is de uitstap betaald door de werkgever, is de aanwezigheid verplicht en is de werkgever ook zelf aanwezig. U kunt zelfs voor schuldig verzuim aangeklaagd worden als u tijdens het feestje geen non-alcoholische alternatieven voorziet. Die zijn er tegenwoordig voldoende: mocktails, homemade limonade of alcoholvrije versies van bier en schuimwijn. 

Van belang is ook dat u duidelijk aangeeft wanneer het bedrijfsfeest eindigt. Er zijn immers altijd collega’s die nadien nog een stapje in de wereld willen zetten. U kunt vervoer organiseren via taxi’s, carpooling aanbieden of een beroep doen op organisaties zoals Responsible Young Drivers. Wist u trouwens dat verzekeraars een aanvullende verzekering bieden specifiek voor bedrijfsfeesten? 

 

Dronken medewerkers ontslaan?

Kunt u iemand ontslaan die over de schreef gaat met gebruik van alcohol? U kunt te allen tijde een contract opzeggen met de wettelijke opzegtermijn en vergoedingen. Maar ontslag om dringende redenen ligt moeilijker, tenzij in extreme gevallen. Sowieso is het best om gespecialiseerd advies in te winnen voor u overweegt om een medewerker om een dringende reden te ontslaan.

 

Arbeidsveiligheid

Heeft u vragen over alcohol op de werkvloer?

Contacteer ons gerust via wellbeing@attentia.be of bekijk onze brochure rond alcohol op het werk.

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer