Attentia
info@attentia.be
Veel medewerkers ervaren momenteel extra stress, door COVID-19. De pandemie zorgt er namelijk voor dat we voor een stuk onze structuur, onze houvast en onze sociale contacten verliezen. Bovendien hebben we geen impact op de situatie, dus moeten we deels de controle loslaten. In deze blogpost geven we drie tips waarmee u als leidinggevende, ondanks de uitdagende tijd waarin we leven, toch leiderschap kan tonen en de betrokkenheid van uw team kan behouden.
De moeilijkste en meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven zijn vaak zaken waar we niet voor kiezen. Dan hebben we het in dit geval over COVID-19, maar het kan ook gaan over een ziek familielid, een scheiding of leerproblemen bij de kinderen, ... Als een medewerker hiermee worstelt, heeft u als leidinggevende weinig impact op de situatie zelf, maar u wordt er wel mee geconfronteerd.
In praktijk merken we dat we de neiging hebben om een onderwerp uit de weg te gaan wanneer we er niets aan kunnen doen. We staan er machteloos bij en hebben het gevoel de persoon niet te kunnen helpen of zijn bang het verkeerde te zeggen, het misschien zelfs erger te maken of de verkeerde verwachting te creëren. Terwijl die connectie net de basis is om een moeilijke, oncontroleerbare situatie draaglijker te maken.
Hoe maakt u als leidinggevende die connectie in tijden van COVID-19?
Uiteraard gaat dit makkelijker bij een babbel op kantoor dan via een videocall. Maar dat mag u niet weerhouden om het ook in de huidige omstandigheden te doen.
‘Niet communiceren’ bestaat niet. Een boodschap niet overbrengen is immers ook een vorm van communiceren. En dat creëert nog meer onzekerheid. Medewerkers vragen zich af waarom er niet wordt gecommuniceerd en zoeken zelf naar theorieën: “Wat zou dat willen zeggen? Zou het erger zijn dan we dachten?”.
Door transparant te communiceren vermijdt u die onzekerheid. Communiceer daarom ook als er nog veel onduidelijk is. Connecteren en authenticiteit zijn hierbij cruciaal. Dat kan bijvoorbeeld op volgende manier: “Het is een lastige boodschap om te brengen, en ik zou het ook graag anders zien. Voor ons is het nu ook nog onduidelijk wat de toekomst brengt. Dit is wat we vandaag weten. Van zodra er verandering komt in de situatie zullen we dat in alle transparantie met jullie delen.” Op die manier probeert u toch duidelijkheid te creëren in alle onzekerheid.
Volgens het ABC-model (Zelf-Determinantie Theorie van Deci & Ryan) hebben mensen – naast hun fysieke behoeften – ook drie essentiële psychologische basisbehoeften: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie (ABC). Als deze behoeften vervuld zijn, voelen mensen zich goed in hun vel en zijn zij veerkrachtig. Wat op zijn beurt zorgt voor meer engagement en meer productiviteit. Door in uw beleid in te zetten op deze basisbehoeften kunnen uw medewerkers veerkrachtiger omgaan wat op hun pad komt.
Tot slot: vergeet zeker niet de inspanningen van uw medewerkers te erkennen en te waarderen. Dat kan een (virtueel) schouderklopje zijn, een extra vermelding in een teammeeting. Dus vier jullie successen om de betrokkenheid en de onderlinge connectie in uw team te versterken.
Ontdek welke aspecten nog een rol spelen en download onze whitepaper rond telewerk.