Primaire tabs

U bent hier

De nieuwe uitdagingen van de interne preventieadviseur

De nieuwe uitdagingen van de interne preventieadviseur

Het takenpakket van een interne preventieadviseur is er tijdens deze pandemie niet eenvoudiger op geworden. Bovenop de gewone verantwoordelijkheden, moet deze persoon nu ook continu op de hoogte blijven van alle coronamaatregelen, en bovendien is ook de omvang van risico’s in de context van verplicht telewerk toegenomen. 

Een veilige werkplek garanderen, dat is de missie van elke interne preventieadviseur. In tijden van corona is de functie een pak visibeler geworden. Werkgevers moeten immers meer dan ooit inzetten op de veiligheid van hun medewerkers. En niet alleen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar ook om over hun mentale gezondheid te waken. Om de risico’s in te schatten en gepaste maatregelen te treffen, wenden werkgevers zich onder meer tot hun interne preventieadviseur. Iedere onderneming met minstens twintig werknemers moet iemand voor deze functie aanduiden. In kleinere bedrijven mag de werkgever deze rol zelf invullen. 

Hoewel de pandemie voor bedrijven ongezien is, kunnen preventieadviseurs terugvallen op gekende technieken. Na analyse van de risico’s bepalen ze aan de hand van de preventiehiërarchie welke maatregelen het meest effectief zijn en het eerst overwogen moeten worden. 

 

Ergonomie 

De meeste taken van de interne preventieadviseur zijn uiteraard een stuk gemakkelijker wanneer iedereen gewoon op de werkvloer aanwezig is. Neem bijvoorbeeld het vermijden van risico’s op ergonomische klachten. Op kantoor is het niet zo moeilijk om voor een goed afgesteld bureau met gepaste verlichting te zorgen, maar bij de medewerker thuis is dat een heel ander verhaal. Natuurlijk is telewerk niet nieuw en bestonden deze uitdagingen voor corona ook al. Alleen moeten we de oplossingen vandaag op grotere schaal toepassen. Bedrijven die vroeger zelden met telewerk te maken kregen, moeten nu plots een groot deel van hun medewerkers van thuis laten werken. 

De interne preventieadviseur kan uiteraard wel aanbevelen om medewerkers ergonomisch materiaal te bezorgen (een bureaustoel, een toetsenbord, een tweede scherm, etc.), maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor de inrichting van het thuiskantoor bij de werknemer zelf. Daarom wordt meestal ingezet op sensibilisering met advies, filmpjes of brochures om medewerkers op de risico’s te wijzen en tips te geven om die risico’s te beperken. 

 

Psychosociaal welzijn 

Bij telewerk komen ook wel wat uitdagingen op het vlak van psychosociale aspecten kijken. Ook hier zijn zowel de risico’s als de oplossingen niet nieuw, maar is de schaal opnieuw het grootste probleem. De flexibiliteit van telewerk biedt heel veel voordelen, maar we weten uit ervaring dat thuis werken vanaf een bepaalde frequentie bij medewerkers een vervreemding van het bedrijf en hun collega’s kan veroorzaken. Nu veel mensen al maandenlang 100% van hun tijd onafgebroken aan telewerk besteden, moeten we hier zeker genoeg bij stilstaan. 

Hoe kunnen we die kloof tussen de thuiswerkplek en het bedrijf zoveel mogelijk dichten? In de eerste plaats door alle mogelijke contacten via een digitale setting te onderhouden. We kunnen niet fysiek samenkomen, maar dat mag geen reden zijn om vaste afspraken of meetings te schrappen. Daarnaast vraagt telewerk om een nieuw soort leiderschap. Interne preventieadviseurs kunnen leidinggevenden ondersteunen door hen de nodige tips en tricks aan te reiken. Bijvoorbeeld om problemen vroegtijdig te herkennen. 

Op de werkvloer is het andermaal veel eenvoudiger om signalen van een bv. Burn-out of depressie bij medewerkers te identificeren. Nu zijn we afhankelijk van de beelden die we op ons computerscherm zien. Daarom moet de interne preventieadviseur opnieuw teruggrijpen naar sensibilisering, zodat medewerkers symptomen bij elkaar en ook bij zichzelf sneller kunnen detecteren. 

 

Bijscholen is de boodschap 

Ook na corona zal de rol van de interne preventieadviseur blijven veranderen. Zo moet deze persoon de veilige terugkeer naar de werkvloer helpen mogelijk maken. Op basis van de coronacijfers kan bijvoorbeeld een risicoanalyse gemaakt worden om te bepalen hoeveel medewerkers naar kantoor mogen komen en hoe de verdeling van de werkplaatsen gebeurt. En in bedrijven die naar een hybride werkcultuur overschakelen (deels van thuis en deels op kantoor), zullen preventieadviseurs eveneens een belangrijke taak hebben om risico’s te beperken en advies te geven. 

Het spreekt dus voor zich dat bijscholingen voor interne preventieadviseurs cruciaal zijn om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de wetgeving en van nieuwe methodieken en technieken. Op dit vlak zijn de coronamaatregelen natuurlijk een uitschieter, want de sociale wetgeving is nog nooit zo snel veranderd als nu. 

Afhankelijk van het niveau van hun functie, moeten interne preventieadviseurs jaarlijks één of meerdere bijscholingen volgen. Het onderwerp van de bijscholing mag de preventieadviseur op basis van het aanbod zelf bepalen, zodat de training overeenkomt met de vereisten of de risico’s van het bedrijf waar hij/zij werkt. 

 

Attentia Academy: Opleidingen preventieadviseur

Attentia Academy biedt een basisopleiding aan waarin u de wettelijke basis voor de rol van interne preventieadviseur meekrijgt.

Meer weten? Hier vindt u een volledig overzicht!

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer