
Het coronavirus stelt onze bedrijven voor ongeziene uitdagingen. Enerzijds werkt de ruime meerderheid van de medewerkers nu van thuis, anderzijds weegt deze crisis ook op het psychosociale welzijn van uw personeel. Hoe helpt u hen als leidinggevende om zich door deze moeilijke periode te slaan en veerkrachtig te blijven?
De meeste bedrijven maken zich niet alleen zorgen over de economische gevolgen van de crisis. Volgens een Brits onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development stellen drie op vijf ondernemingen dat het opvangen van medewerkers met angst voor het virus hun grootste uitdaging is. De situatie is voor uw personeel een nieuwe bron van stress en iedereen gaat daar op een andere manier mee om.
Ook Attentia merkt dat ‘coronastress’ het psychosociale welzijn van medewerkers onder druk zet. Die stress kan allerlei oorzaken hebben: de combinatie van werk met zorgen voor de kinderen, een verhoogde werkdruk, onzekerheid over de toekomst van de job, en natuurlijk angst om besmet te raken met COVID-19. Dat laatste speelt zeker bij mensen zonder mogelijkheden om thuis te werken. Vooral de zorgsector en retail worden zwaarbelast, maar eigenlijk kan stress bij iedere medewerker opduiken.
Hoe herkent u stress bij uw medewerkers?
Angst is in stresssituaties een volkomen normale reactie die ons vaak zelfs in leven houdt, omdat we onze handelingen aanpassen. De schrik voor COVID-19 zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons aan de strenge maatregelen en richtlijnen houden. Het wordt natuurlijk wel problematisch wanneer angst in paniek overslaat. Het hamstergedrag van veel klanten in de eerste quarantaineweken was zo’n typische paniekreactie. Op de werkvloer kan stress er uiteindelijk toe leiden dat uw medewerkers minder bij de zaak zijn.
Het is opvallend dat de ene persoon er relatief rustig onder blijft, terwijl de andere al gauw aan paniek ten prooi valt. Het is belangrijk te beseffen dat COVID-19 niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor onze stress. De interpretatie die ons brein eraan geeft, bepaalt of we onze angst onder controle houden. Wanneer negatieve gedachten de bovenhand halen, kunnen we volledig blokkeren.
U dient als werkgever in de eerste plaats dus te achterhalen of uw medewerkers stress ervaren. Zeker van op afstand is dat niet eenvoudig. Zo pakt u dit het best aan:
- Hou de vinger aan de pols en organiseer regelmatig een videomeeting, zodat u uw medewerkers kunt zien. Let tijdens de vergadering goed op gedragsveranderingen. Merkt u bijvoorbeeld dat iemand zich op de achtergrond houdt, terwijl die persoon normaal een positieve inbreng heeft? Dan zou dit het gevolg van stress kunnen zijn.
- Ga een persoonlijk gesprek aan met medewerkers waarvan u vermoedt dat ze stress ervaren. Benoem de signalen die voor u de aanleiding tot het gesprek zijn en maak duidelijk dat u uit bezorgdheid handelt. Ga er niet te vlug van uit dat u het probleem kent en luister actief naar uw medewerkers door zoveel mogelijk open vragen te stellen.
Hoe maakt u stress draaglijk?
In de meeste stresssituaties kunnen we de bron van de situatie aanpakken, maar dat is bij de coronacrisis helaas niet mogelijk. Toch kunnen we er op een constructieve manier mee omgaan en er zelfs meer veerkracht uit putten. Dit ligt natuurlijk voor een groot stuk in de handen van uw medewerkers zelf, maar ook als werkgever zijn er dingen die u kunt doen:
- Ga samen met uw medewerkers op zoek naar oplossingen voor problemen die zich stellen. Natuurlijk mag u die oplossingen zelf aanreiken, maar het is altijd beter als uw medewerkers het gevoel hebben dat ze actief hebben bijgedragen. Ga minstens na of ze zich wel kunnen vinden in uw voorstel.
- Stimuleer het groepsgevoel van uw medewerkers. U zou bijvoorbeeld met WhatsApp een gezamenlijke groep kunnen opstarten en iedereen vragen om een foto van z’n tijdelijke werkplek te sturen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.
- Organiseer regelmatig videomeetings met het team. Zeker als u voorheen op kantoor ook dagelijks of wekelijks vergaderde, dan loont het om die routine vol te houden. Routine en sociaal contact zijn twee factoren die medewerkers het meest missen. Bouw gerust ook nieuwe routines in die meer structuur in een werkdag brengen.
- Focus op positieve feedback en succes! Op deze manier motiveert u medewerkers om zich te blijven inzetten. Hou bij de taakverdeling rekening met de individuele talenten van uw medewerkers. Vraag hen ook hoe uw bedrijf het beste van de situatie kan maken. Hebben ze bijvoorbeeld leuke initiatieven van andere organisaties gezien?
- Geef uw medewerkers de raad om hun inname van nieuws en informatie te doseren. Natuurlijk wil iedereen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het virus, maar het is geen goed idee om er de hele dag met de neus op te zitten. We beperken ons best tot een tweetal vaste nieuwsmomenten per dag.
- Steun uw medewerkers om negatieve gedachten om te leiden. Er bestaan apps, bijvoorbeeld Headspace, die helpen om onze negatieve gedachtestroom op afstand te bekijken en er een andere interpretatie aan te geven. Of moedig medewerkers aan om tijdens hun middagpauze een wandeling te maken. Door meer te bewegen verschuiven ze de aandacht van het mentale naar het fysieke.
- Toon begrip voor medewerkers die kinderen moeten opvangen en adviseer hen om een grens tussen werk en privé in te stellen. Bijvoorbeeld door met behulp van een planning duidelijk af te spreken wanneer ze tijd met hun kinderen doorbrengen. Tijdens de werkuren kunnen ze een fietslampje aan de deur van de werkruimte hangen. Wanneer dat brandt, weten de kinderen dat ze zeker niet mogen storen. Lees hier meer tips voor een comfortabele werkplek thuis!
- Geef uw medewerkers tips die hun productiviteit bevorderen. Start de dag altijd met de grootste opdrachten op de planning, maar zet zeker ook een tijdslimiet op de kleinere taken. Verwijder voorwerpen, zoals een smartphone, die voor afleiding zorgen. Het duurt gemiddeld 12 minuten om opnieuw in opperste concentratie te geraken. En vergeet niet op regelmatige tijdstippen te pauzeren.