Attentia
info@attentia.be
De eindejaarsperiode staat voor de deur. In vele organisaties betekent dat een bedrijfsfeestje met collega’s, en daar hoort vaak ook alcohol bij. Maar wat als een van je medewerkers een ongeval heeft na zo’n drink op het werk? Waar stopt de verantwoordelijkheid van de werkgever, en waar begint die van de werknemer?
Voor alcohol op het werk bestaat een wettelijk kader: de CAO 100. Die bepaalt onder meer dat elk bedrijf een alcohol- en drugbeleid moet opstellen. Hoe je dit beleid invult en welke regels in jouw organisatie van toepassing zijn, dat bepaal jij als werkgever zelf. Dus wat met een glaasje glühwein op het kerstfeestje, of een glaasje bubbels op de nieuwjaarsreceptie? We duiken samen 4 concrete scenario’s in.
Wat iemand thuis doet, daar heb je als collega of leidinggevende geen zaken mee. Maar het is natuurlijk wel mogelijk dat een medewerker thuis alcohol nuttigt, en onder invloed op het werk aankomt. Dan heb je wél recht van spreken, tenminste zolang je de medewerker niet confronteert met het (vermeende) alcoholgebruik, maar wél met de gevolgen daarvan op de werkvloer. Als werkgever is het immers jouw verantwoordelijkheid om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Medewerkers die onder invloed zijn, mag je dus niet laten werken omdat ze zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen.
Als werkgever ben je niet verplicht om alcohol te bannen binnen jouw organisatie. Er moet wel een preventief alcohol- en drugbeleid zijn. Wat dit concreet inhoudt, bepaal je zelf in samenspraak met de ondernemingsraad, het CPBW, de vakbondsafvaardiging of rechtstreeks met je medewerkers. Elk bedrijf heeft immers zijn eigen opvattingen en cultuur.
Wanneer medewerkers op eigen houtje beslissen om na het werk iets te gaan drinken, is dat hun verantwoordelijkheid, niet die van de werkgever. Maar wanneer er een ongeval plaatsvindt op weg naar huis, dan kan dit mogelijks beschouwd worden als een ongeval op weg van en naar het werk. Het zal mede aan de verzekeraar zijn om te bepalen of dit het geval is.
Als de medewerkers nadien weer aan het werk moeten omdat zij bijvoorbeeld oproepbaar zijn, of als zij nog steeds onder invloed zijn op het moment dat ze weer aan het werk gaan, dan geldt scenario 1.
Is alcoholconsumptie binnen jouw organisatie toegestaan? Dan is het zoals eerder vermeld noodzakelijk om een kader met regels en preventiemaatregelen te hebben. Ben je van zins om een receptie te organiseren en daar alcohol te serveren, dan zijn er heel wat dingen die je kan doen. Je kan op voorhand sensibiliseren, de hoeveelheid alcohol beperken, alcoholvrije alternatieven aanbieden, alcoholtesters ter beschikking stellen, vervoer naar huis regelen, enzovoort. Maar wat als er een ongeval gebeurt: waar eindigt dan de verantwoordelijkheid van de werkgever?