Primaire tabs

U bent hier

Een opleiding ‘brandbestrijding’: verplicht, maar ook leuk

brandbestrijdingsdienst

Elke werkgever is verplicht om een eigen brandbestrijdingsdienst te hebben. Zo’n dienst bestaat uit een aantal medewerkers die efficiënt kunnen optreden bij brandgevaar. Medewerkers die zich voor deze dienst engageren moeten uiteraard een passende opleiding volgen. Maar wie denkt dat zo’n opleiding tijdverlies is, denkt verkeerd. In tegendeel: het is net heel boeiend en verrijkend. Voor de opleiding ‘brandbestrijding’ kunt u bij Attentia terecht, maar onder het motto ‘practice what you preach’ nam het team Preventie & Bescherming van Attentia er tijdens de zomerperiode ook zélf aan deel.

 

De taken van een brandbestrijdingsdienst

Sinds mei 2014 is iedere werkgever wettelijk verplicht om een brandbestrijdingsdienst op te richten, ongeacht het aantal medewerkers in de organisatie. Een risicoanalyse bepaalt uit hoeveel personen zo’n brandbestrijdingsdienst moet bestaan. Factoren die daarbij een rol spelen zijn onder meer:

  • het aantal personen dat maximaal aanwezig is op de arbeidslocatie
  • de grootte van het terrein
  • de vraag of er ook ploeg- en nachtwerk is
  • ...

Zo’n brandbestrijdingsdienst heeft onder meer als taak om situaties die brandgevaarlijk zijn te signaleren, in noodgevallen een evacuatie te faciliteren, de openbare hulpdiensten op te vangen, te informeren en te begeleiden. Ook moet de dienst in staat zijn een beginnende brand zélf te blussen.

Om deze taken correct te kunnen uitvoeren is een opleiding onontbeerlijk. Zeker om brandbestrijdingsmiddelen te gebruiken en om een beginnende brand onder controle te krijgen is dat cruciaal.

 

Brandbestrijding als teambuildingsactiviteit

Zo’n opleiding is dan wel wettelijk verplicht, het hoeft daarom zeker geen saai gebeuren te zijn. Attentia organiseerde recent een opleiding ‘brandbestrijdingsdienst’ als teambuildingsactiviteit voor de dienst Preventie & Bescherming. Preventieadviseur Jens vertelt: “De opleiding bestaat naast een korte inleiding ook uit een praktisch luik. In het theoretische gedeelte leer je de basis van brandpreventie en –bestrijding. Je maakt onder meer kennis met de verschillende brandklassen en komt te weten met welke middelen je die kunt bestrijden. Tijdens het praktische deel van de opleiding krijg je deze brandblusmiddelen ook effectief in handen en word je, onder gecontroleerde omstandigheden, voor een vuurhaard geplaatst. Dan wordt het dus pas echt spannend!”

Jens was verbaasd over hoe eenvoudig het is om een brandblustoestel te gebruiken en hoe effectief je er een beginnende brand mee kunt doven: “Voor de opleiding zou ik bij een brandalarm waarschijnlijk meteen naar buiten gelopen zijn. Maar nu ik deze opleiding gevolgd heb, zal ik wel naar een brandblusapparaat grijpen.”

Dat hij de opleiding gevolgd heeft, ziet hij niet alleen als een troef voor Attentia, maar ook voor zijn privéleven. Jens: “Ik leerde bijvoorbeeld dat het nuttig is om ook thuis een verzamelplaats af te spreken in geval van nood. Op die manier loopt je familie je niet onnodig in paniek te zoeken, maar is het duidelijk dat je bijvoorbeeld aan de lantaarnpaal aan de overkant van de straat verzamelt. Een goede tip die volgens mij erger kan voorkomen!”

Sinds de teambuildingsdag bezorgt een brandende frietketel Jens geen angstzweet meer. “Ik zou deze opleiding dan ook aan iedereen – pun intented – ‘warm’ aanbevelen”, besluit hij.

 

Attentia Academy

Wenst u uw medewerkers op te leiden rond brandveiligheid?

Met de opleiding "Brandveiligheid - praktisch gebruik van blusmiddelen" is iedereen goed voorbereid en weet iedereen hoe te reageren bij een mogelijke brandhaard.

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer