Primaire tabs

U bent hier

7 HR- en Well-being trends voor 2023: focus op welzijn, competenties en meer datagedreven HR

 

Wat brengt 2023 op vlak van HR en Well-Being? De grootste uitdaging voor bedrijven vandaag is om de medewerkers op lange termijn aan boord te houden en nieuwe medewerkers aan te trekken. In 2023 zal het dus vooral de uitdaging zijn om te focussen op werkpunten die daartoe bijdragen. Ontdek snel de trends die onze experts zien op gebied van HR en Well-being voor 2023.  

 

Trend 1: Medewerker Welzijn 

Het is belangrijk dat bedrijven geëngageerd zijn in meer dan alleen het fysieke en mentale welzijn van hun medewerkers, maar dat ze ook prioriteit geven aan hun financiële, sociale en digitale welzijn. Het wordt een prioriteit voor het HR-departement om hier initiatieven voor te organiseren en de medewerkers de juiste bijstand te verlenen. Hierbij is focussen op een geïntegreerd welzijnsbeleid op lange termijn in plaats van op losse alleenstaande initiatieven cruciaal. Daarnaast speelt ook het overtuigen en inspireren van medewerkers om hieraan deel te nemen een rol. “Dit alles gaat verder dan eens deelnemen aan een fitnessprogramma. Laat je medewerkers ook kennismaken met stressmanagement, digital detox, focustechnieken, en geef hen inzicht in het belang van een positieve mindset”, vertelt Isabelle Hoebrechts, Strategische wellbeing architect bij Attentia.  Kortom, in 2023 zou de focus best liggen op een allesomvattend plan voor het welzijn van de medewerkers waarin prioriteit wordt gegeven aan hun psychologische, fysieke en fiscale gezondheid.  

 

Trend 2: Flexibel werken verder inbedden 

Medewerkers de mogelijkheid bieden om thuis of in een hybride omgeving te werken, is in de nasleep van de pandemie gebruikelijk geworden en deze trend blijft behouden. “Bij het nadenken over de toekomst van ‘werk’ zou locatie niet de belangrijkste factor mogen zijn. Er moet een shift gemaakt worden waarbij bedrijven meer focussen op hoe ze het wederzijds vertrouwen en de motivatie van hun medewerkers kunnen behouden, ongeacht de locatie,” vertelt Hannelore Blondia, Senior Manager HR Consulting. “Zo krijgt medewerkerszichtbaarheid een nieuwe betekenis en zullen bedrijven nieuwe manieren vinden om ervoor te zorgen dat medewerkers worden erkend en worden betrokken, of ze nu op afstand of op kantoor werken. Ook op vlak van Corporate Responsibility zouden bedrijven best nadenken hoe ze hun medewerkers kunnen stimuleren tot ecologische en duurzame mobiliteit.  

 

Trend 3: Ontplooien van talenten en competenties blijft cruciaal 

“Ook investeren in persoonlijke groei van uw medewerkers is en blijft essentieel. Zo kunnen medewerkers zichzelf sneller ontwikkelen en een betere bijdrage leveren,” aldus Isabelle Hoebrechts. Het beste uit elk individu halen en op de hoogte zijn van de passies die er bij elk teamlid zitten, is een must. Medewerkers verwachten vandaag ook een helder groeipad van hun carrière, waarbij opleiding en ontwikkeling van hun vaardigheden een noodzaak is. Door de snelheid van veranderingen en wisselende nood aan vaardigheden is het niet langer aanvaardbaar om het aanleren van nieuwe vaardigheden als een bijzaak te beschouwen.  

 

Trend 4: Ga voor een stimulerende werkomgeving en cultuur 

Een cultuur wordt bepaald door de waarden en normen van de organisatie, en de mate waarin deze echt worden beleefd. “Een stimulerende cultuur draagt bij tot de creativiteit, openheid en betrokkenheid van medewerkers,” vertelt Isabelle Hoebrechts. Bedrijven bewegen zich ook meer en meer in de richting van een cultuur waarin de mens centraal staat en waarbij deze prioriteit wordt. Bij een stimulerende cultuur hoort ook regelmatige feedback en erkenning, deze kunnen ervoor zorgen dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen voor hun bijdragen aan de bedrijfsdoelen. Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen, helpt dat bij het creëren van een sterke cultuur van samenhorigheid binnen een organisatie. 

 

Trend 5: Verdere focus op digitalisering van HR-processen 

Ook de digitalisering van HR-processen blijft in 2023 een belangrijke focus. Uit onze Digimatuurtest die we in mei 2022 uitvoerden is gebleken dat dit duidelijk steeds meer op de HR-agenda van Belgische ondernemingen staat. Bij de vorige HR Digimatuurtest van 2018 zagen we dat bedrijven veelal wel bezig waren met de digitale transformatie, maar dat ze hierbij geen duidelijke visie hadden op de digitalisering van HR-taken. In 2022 zien we dat 51% van de bedrijven bezig is met een visie rond digitale HR vorm te geven, terwijl 23% zegt dat er al een duidelijke visie is. Met een totaal van 74% ruim een verdubbeling ten opzichte van 2018 (36%). 

“Deze vooruitgang heeft te maken met verschillende factoren. Het steeds meer ingeburgerde hybride werken, de krapte op de arbeidsmarkt en daaraan gelinkt het toenemende belang van (digitale) employee experience, hebben deze digitalisering een boost gegeven,” aldus Hannelore Blondia, Senior Manager HR Consulting.  Ook in 2023 dienen bedrijven hier verder aan te sleutelen.  

 

Trend 6: HR data analytics 

De trend naar meer datagedreven HR op basis van HR Analytics is duidelijk ingezet. Dit is ook gebleken uit onze Digimatuurtest. Op die manier kan een HR-departement meer evidence-based gaan werken en beslissingen nemen op basis van objectieve gegevens. “Een evolutie waar organisaties in 2023 absoluut verder moeten op inzetten. Op die manier zullen er in de toekomst minder beslissingen genomen worden vanuit buikgevoel, maar kan men het effectief aantonen aan de hand van data en worden er juistere beslissingen genomen,” aldus Hannelore Blondia.   

 

Trend 7: Indexatie lonen, flexibel verlonen  

Nu de indexatie van de lonen zo hoog ligt, is de beslissing gevallen om de komende 2 jaar de loonnorm op 0% te laten staan. Werkgevers zullen in 2023 vooral op zoek gaan naar nieuwe manieren om de medewerkers te motiveren. Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt, wordt het waarderen van je medewerkers en hun prestaties nog belangrijker om hen tevreden aan boord te houden. Meer gebruik maken van loonoptimalisaties kan hier een oplossing voor zijn. Zo is inzetten op flexibel verlonen of bonusoptimalisatie een mogelijke oplossing.  Een win-win voor werkgever en medewerker vertelt Hannelore Blondia. 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Kristien de Poorter - Environment, Health & Safety Manager Siemens
  • Liesbeth Van Wichelen - Preventieadviseur Oxfam
  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer