Primaire tabs

U bent hier

10 dingen die je nog niet wist over de Belgische HR-digimaturiteit

 

 

In mei peilde Attentia naar de digimaturiteit van de HR-afdelingen van Belgische bedrijven. De bevindingen vatten we samen in een rapport, maar de 10 opvallendste percentages hebben we hier alvast voor jou uitgelicht. 

Waar staan de Belgische bedrijven vandaag al, en waar willen ze naartoe? Wat loopt goed, en waar lopen ze tegenaan? We legden de resultaten naast die van de vorige Digimatuurtest van 2018 en kwamen tot enkele opvallende vaststellingen.  

Gebaseerd op onderzoek van Attentia, mei 2022. N=254 

1. 74% van de bedrijven is minstens bezig met het vormgeven van een duidelijke visie op de digitalisering van HR-taken. 

Vier jaar geleden waren bedrijven al wel bezig met digitalisering, maar ontbrak er veelal nog een concrete visie op digitale HR. In de resultaten van de HR Digimatuurtest 2022 zien we een positieve evolutie: 23% van de respondenten zegt dat hun organisatie een duidelijke visie heeft op de digitalisering van HR. 51% geeft aan dat de organisatie bezig is deze visie vorm te geven. In totaal geeft 74% dus aan er op zijn minst mee bezig te zijn – dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2018 (36%). Digitalisering staat dus duidelijk steeds meer op de HR-agenda. 

2. Slechts 27% van de bedrijven investeert meer in HR-technologie als gevolg van de coronacrisis. 

Het is waar dat COVID-19 in veel omgevingen digitalisering heeft versneld, maar in de meeste sectoren was de beweging richting digitale HR al ingezet vóór de pandemie uitbrak. Bovendien was het de afgelopen jaren minstens even belangrijk om efficiëntie te verhogen, samenwerking te bevorderen en blijvend te professionaliseren met behulp van digitale technologieën. Vandaar dat de impact van covid op de digitalisering van HR eerder beperkt is gebleven.  

3. 56% van de bedrijven zet in op data-driven HR. 

Misschien wel de opvallendste bevinding van onze HR Digimatuurtest is dat datagedreven HR in de lift zit. Waar in 2018 nog maar 26% van de bedrijven inzichten uit data gebruikte om het HR-beleid vorm te geven, is dat percentage in 2022 gestegen naar 56%. We kunnen op basis van deze resultaten veronderstellen dat steeds meer bedrijven de beweging maken richting datagedreven HR op basis van HR Analytics (HRA). Dankzij HRA hoef je niet langer af te gaan op je buikgevoel, maar kan je beslissingen staven aan de hand van objectieve gegevens. 

4. Maar liefst 44% van de bedrijven voorziet geen jaarlijks budget voor HR-technologie.

Een pijnpunt dat uit de resultaten naar voren komt, is dat bijna de helft (44%) van de bedrijven uit onze steekproef geen jaarlijks budget voorziet voor HR-technologie. Dat is helaas zelfs meer dan in 2018 (36%). Om de digitale maturiteit van de HR-afdelingen te bevorderen, zou dit budget gegarandeerd moeten zijn – bij voorkeur onder de bevoegdheid van HR, niet IT. 

5. Voor 88% van de bedrijven blijft efficiëntiewinst het voornaamste doel van digitalisering.

Digitalisering van bepaalde processen en routinetaken heeft vele voordelen, maar de verhoogde efficiëntie blijft voor de Belgische bedrijven de voornaamste. Maar liefst 88% van de bedrijven geeft dit als doel van digitalisering aan. De top drie wordt aangevuld door kwaliteitsverbetering en een betere ondersteuning van de werknemer (beide 63%). 

6. 41% van de ziektebriefjes wordt in 2022 digitaal ingediend en verwerkt. 

In het algemeen zien we dat de verschillende HR-domeinen zo’n 10% meer gedigitaliseerd zijn dan in 2018. De elektronische ziektebriefjes zijn hierin de sterkste stijgers: die gaan van 12% naar 41% en raken daarmee duidelijk meer en meer ingeburgerd. In het volledige rapport zoomen we in op de verschillende gedigitaliseerde domeinen. 

 

Klik hier om het volledige rapport in te kijken

 

 

7. 80% van de bedrijven is bezig met de digitale transformatie.

De Belgische bedrijven hebben digitalisering duidelijk hoog op de agenda staan. 67% van onze respondenten geven aan dat hun organisatie een gedeeltelijke digitale transformatie ondergaat, 13% spreekt van een volledige transformatie. Dit percentage lijkt te stagneren sinds 2018, maar er viel ons wel een belangrijke evolutie op, die we hieronder uit de doeken doen.  

8. 59% ziet een belangrijke rol voor HR in de begeleiding van de digitale transformatie. 

Bij een stijgend aantal bedrijven is er een grotere rol voor HR weggelegd bij de begeleiding van de digitale transformatie. De HR-medewerkers bij dit grote project betrekken is een goed idee, omdat zij dichter bij de werknemer staan en vinger aan de pols kunnen houden aan de hand van (recurrente) bevragingen en HR Analytics. Worden de nieuwe tools goed gebruikt en omarmd door de medewerkers? Hoe staan zij tegenover de veranderingen? Wat kan beter? Dit zijn vragen waar HR bij kan helpen, en die de digitale transformatie in het hele bedrijf ten goede zullen komen. 

9. Tijdsgebrek is voor 54% van de bedrijven een obstakel dat digitalisering in de weg staat.

Tussen droom en daad staan… veel te korte dagen in de weg. Dat 4 op 5 Belgische bedrijven bezig zijn met een digitale transformatie geeft duidelijk weer dat de wil er is en dat men het belang ervan inziet. Maar bij 54% van de bedrijven is er niet genoeg tijd om deze ambities te realiseren. Hoe groter het bedrijf, hoe groter dit probleem wordt (zie punt 10). Ook een te kleine organisatie en te weinig budget zijn obstakels waar veel bedrijven mee te maken krijgen. 

10. Bij bedrijven met 500 tot 1.000 medewerkers loopt dit percentage op tot 90%

Vooral de grotere bedrijven lijken tijd tekort te komen om in te zetten op HR-digitalisering. 67% van de bedrijven met 100 tot 500 medewerkers geeft tijdsgebrek als een uitdaging aan. Bij bedrijven van 500 tot 1000 medewerkers loopt dit percentage op tot maar liefst 90%.  

 

Benieuwd naar het volledige rapport?

Dat kan je hier raadplegen

 

 

 

contact
Hulp nodig bij het uitwerken en implementeren van een digitale HR-strategie?  

De consultants van Attentia staan voor je klaar!
 

Categorieën

Attentia helpt deze klanten bij het bouwen aan succes

  • Bram Staelens
  • Virginie Kaye
  • Kris Lefebure
  • Nathalie Surmon
  • Raymond Bellemans
  • Reginald Verweire
  • Guillaume Brunin
  • Gary Vercammen
  • Erik Martens
2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer