Absenteïsme, presenteïsme of verzuim: wat is wat?

Absenteïsme

Je medewerker is afwezig voor bepaalde of onbepaalde duur. De vier mogelijke oorzaken zijn ziekte, arbeidsongeval, profylactisch verlof én onwettige afwezigheid.

Al deze gevallen noemen we absenteïsme.

Presenteïsme

Je medewerker is ziek maar gaat ondanks psychische of fysieke klachten toch naar het werk. Hij of zij (dis)functioneert, maar met een hoog risico op uitval.

Dit is presenteïsme of (roze) verzuim.

Verzuim

Verzuim klinkt erg negatief maar eigenlijk is het een neutrale verzamelnaam voor alle vormen van afwezigheid op het werk én presenteïsme.

We kennen wit - (legitiem door ziekte), roze - (presenteïsme), grijs - (dubieus) of zwart verzuim (fraude want je medewerker is niet ziek).

Omgaan met stijgend ziekteverzuim

Oorzaken van verzuim

Waarom stijgen vooral langdurende afwezigheden zo sterk? De werkende populatie wordt steeds ouder. Door de verhoogde wettelijke pensioenleeftijd zijn medewerkers steeds langer aan het werk. Zij zijn een kwetsbare groep in stresserende en volatiele werkomgevingen.

 

Maar niet alleen de oudere generatie ondervindt stress in deze snel veranderende wereld. Ook jongere medewerkers vallen sneller uit door de continue transformaties in structuren en rollen van organisaties.

 

Als werkgever, groot of klein, kan verzuim aanzienlijke financiële gevolgen met zich meebrengen.

 

Wat kan je doen?

Zie je het ziekteverzuim binnen jouw organisatie toenemen? Je bent niet de enige. Veel bedrijven ervaren dat medewerkers vaker en langer afwezig zijn, wat leidt tot hogere kosten, verstoorde klantrelaties, meer druk op je team en een mogelijk verlies van kwaliteit en productiviteit.

 

Keer de trend met een doordacht en effectief verzuimbeleid.

image
Proactieve aanpak

Investeer in preventie en ontwikkel een duidelijke visie op verzuim en re-integratie. Voorkomen is immers beter dan genezen.

image
Reactieve aanpak

Bereid je voor om ondersteuning te bieden en een positieve bron van motivatie te zijn voor medewerkers gedurende hun re-integratieproces.

Een positief aanwezigheidsbeleid: van absenteïsmeprotocol tot re-integratie

Absenteïsmeprotocol

Welke acties moet je ondernemen bij absenteïsme? Wie moet welke stappen zetten, wanneer en waarom?

Samen werken we één flow uit om als organisatie controle te krijgen over absenteïsme en om je re-integratietraject te optimaliseren.

 

Verzuimbeleid

Een verzuimbeleid gaat een stapje verder en houdt ook rekening met presenteïsme.

Hoe ga je om met mensen die zich niet goed voelen of niet goed functioneren? Hoe start je de dialoog op? Samen vinden we een duurzame oplossing.

 

Re-integratietraject

Sinds 2016 ben je als werkgever verplicht langdurig zieken te begeleiden bij hun terugkeer.

Is er aangepast werk mogelijk? Welke andere aanpassingen van de werkpost of pistes voor werkhervatting kunnen een terugkeer vergemakkelijken? Samen maken we de vertaalslag naar de praktijk.

Verzuimkost berekenen

Wat is je voordeel met een gericht verzuim- en re-integratiebeleid? Bereken je verzuimkost met onze verzuimcalculator en ontdek wat je kan besparen.

image